• hr
  • en
  • de
  • it

18.06.2010. Euforični turisti s mora teroriziraju supove

Stabilnost kvarnerske kolonije bjeloglavih supova, uz pomanjkanje hrane, najviše ugrožavaju ljudi koji dolaze preblizu gnijezdima i to u vrijeme dok mladi supovi nisu spremni za let ili tek svladavaju tehniku letenja. To se događa upravo u mjesecima kada su pohodi izletničkih brodova podno supovih gnijezda najintenzivniji. Supovi na našim otocima gnijezda svijaju desetak metara iznad mora, a kako roditelji mladima nose hranu, ti su prizori posebno atraktivni turistima, pa u svojoj ponudi izletnički brodovi, najviše s Krka, turistima obećavaju jedinstvene doživljaje. I dok turisti s oduševljenjem iščekuju bliski susret sa supom, dotle jadne ptice proživljavaju pravu moru s njihovim dolaskom. U želji da ih snime i što bolje vide, turisti galame, plješću, dolaze tik pod stijene.
Sve to uznemirava kako mlade supove, tako i njihove roditelje, a samo prošle godine, koliko je registrirano, 16 mladih je palo u more, pet ih je uginulo, a 11 se još uvijek oporavlja u bolnici za bjeloglave supove u Eko Centru Caput Insulae Beli, koji provodi njihovu integralnu zaštitu. Zbog uznemiravanja s izletničkih brodova na stijeni Munt na Cresu supovi se više ne gnijezde, a na Kruni, stijeni nedaleko Belog, nekada ih je bilo osam, a sada su svega tri. Već nekoliko godina najkritičnija situacija je na Plavniku, omiljenom odredištu krčkih izletničkih brodova. Prije pet godina tu je aktivno bilo 12 gnijezda, a ove godine svega tri.
Upravo je u jednom od tih preostalih, aktivnih gnijezda, prije dva dana prstenovan sup, čemu je asistirala i ravnateljica županijske Javne ustanove Priroda Sonja Šišić, koja se odvažila i popela na stijenu do gnijezda. Bilo je to zadivljujuće iskustvo, rekla nam je po povratku, a i prigoda da se na licu mjesta uvjeri u strah koji ptice proživljavaju zbog blizine ljudi. Ravnateljica Šišić ističe da je JU Priroda za ovu godinu predvidjela nekoliko aktivnosti kojima se promiče zaštita. Krajem ovog i početkom idućeg mjeseca bit će organizirana edukacija vlasnika izletničkih brodova o pravilima ponašanja u blizini gnijezda.

Izvor: www.novilist.hr


  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top