• hr
  • en
  • de
  • it

17.12.2012. NCP isporučio prve katamarane

U NCP Remontnom Brodogradilištu Šibenik krajem prošle godine je s norveškom tvrtkom Nordic Aqua Boats AS ugovorena izgradnja radnih brodova - katamarana koji su uspješno realizirani i jutros isporučeni naručitelju.
Ugovoreni posao bio je veliko priznanje Nautičkom Centru Prgin obzirom da je naručitelj šest mjeseci paralelno vodio pregovore i sa kineskim brodograditeljima, no unatoč njihovoj iznimnoj konkurentnosti, kvaliteta proizvoda NCP-a bila je presudna za dobivanje ovog posla. Olav Niederland, predstavnik naručitelja je rekao: „Do sada smo ove borodve gradili u Kini, no zahvaljujući suradnji sa šibenskom tvrtkom Cronomar, došli smo u NCP Remontno Brodogradilište i vrlo smo zadovoljni odrađenim poslom. Planiramo nastaviti ovu suradnju na izgradnji novih katamarana i u sljedećoj godini."
Reakcije s norveškog tržišta su vrlo dobre obzirom da gospodarstvo ove države nije osjetilo negativne posljedice gospodarske krize, a potražnja za ribom iz norveških ribogojilišta je u stalnom porastu.
Direktor prodaje NCP Grupe - Roko Vuletić ovom prilikom je izjavio: „Ovim projektom smo pokazali da smo u stanju prilagoditi se novim tržišnim prilikama jer smo u vrlo kratkom roku uspjeli preorijentirati jedan dio svojih kapaciteta na izgradnju ovih katamarana. S ova dva primjerka smo započeli serijsku proizvodnju ove vrste radnih brodova. Vrijednost jednog NAB CATA 13,5 kreće se oko 550.000 eura."
Katamarani NAB CAT su dužine 13,5 metara,  širine 7,5 metara s gazom od 2,5 metara, spremnicima goriva 2x2000 litara i spremnikom vode od 2000 litara. Riječ je o aluminijskim katamaranima koji će se koristiti za rad u ribogojilištima. Karakterizira ih velika radna površina opremljena dizalicom, a u svaki model su ugrađeni motori John Deere snage 2x330 KS.
Osnovna namjena ovog radnog broda je opskrba i održavanje ribogojilišta, a uzgoj ribe jedna je i od najbrže rastućih industrijskih grana u Norveškoj. Najveći dio otpada na uzgoj lososa, a u posljednjih 20 godina kada se proizvodilo 20.000 tona lososa, proizvodnja je dosegla današnjih čak 850.000 tona godišnje. Usljed ovog intenzivnog rasta tržišta, značajno je porastao i broja ribogojilišta koja su često locirana daleko od obale, pa su i plovila koja ih opskrbljuju nerijetko izložena nepovoljnijim vremenskim prilikama. Upravo stoga je kvaliteta radnih brodova za opskrbu ribogojilišta od inznimne važnosti, a svoju šansu u ovoj norveškoj tržišnoj ekspanziji pronašla je domaća tvrtka, NCP Remontno Brodogradilište Šibenik.
Do suradnje NCP-a s Nordic Aqua Boatsom došlo je zahvaljujući posredništvu tvrtke CroNoMar, sa sjedištem u Šibeniku. Riječ je o inovativnoj tvrtki koja je osnovana s ciljem prepoznavanja i stvaranja novih poslovnih mogućnosti kroz projekte s norveškim i hrvatskim partnerima, u čemu mladi tim na čelu s Malvinom Villabom izvrsno napreduje.
Nordic Aqua Boats AS brokerska je tvrtka koja se bavi izgradnjom i kupoprodajom brodova za svoje klijente, među kojima su uglavnom ribarski klasteri iz Norveške, Škotske i Irske.

Izvor: Laura Višković NPC