• hr
  • en
  • de
  • it

17.12.2010. Papiri spremni za četiri luke, novac ni za jednu

Županijska lučka uprava Mali Lošinj za najznačajnije kapitalne investicije u lučkoj infrastrukturi na svom području ima svu potrebnu dokumentaciju do građevinske dozvole, odnosno potvrde glavnog projekta, i to za izgradnju nove luke Mrtvaška na najjužnijem dijelu Lošinja te za luke na malim otocima lošinjskog arhipelaga - Unijama, Iloviku i Susku.
To znači da bi se ovog trenutka, da su za to osigurana sredstva, moglo krenuti s radovima u ovim lukama.
Međutim, kao i u svim segmentima, recesija se odražava i na smanjeni opseg investiranja u lučku infrastrukturu, a po riječima ravnatelja Županijske lučke uprave Mali Lošinj Gracijana Petrinića, najizglednija za skoru realizaciju je luka Ilovik. Naime, vrijednost investicije proširenja luke i produljenja pristanišnog mula na Iloviku je 5,6 milijuna kuna, a uz osnivača, Primorsko-goransku županiju te Grad Mali Lošinj, najvažnija potpora se očekuje od Uprave za otoke i priobalni razvoj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a kako je dana načelna potvrda da će Uprava ovaj projekt sufinancirati u idućoj godini, najveće nade u realizaciju projekta polažu se upravo u potporu s državne razine.
Vrijednost radova u luci Unije je 23 milijuna kuna, a njenom će realizacijom ovaj otok prvi put dobiti luku sigurnu za brodove i putnike.
Produljenjem postojećeg mula za 80 metara, koji bi činio slovo T s rivom, dobit će se i rampa za pristajanje manjih trajekata, što bi značajno poboljšalo mogućnost opskrbe, posebice građevinskim materijalom, ali i za drugu dostavu. Manja trajektna rampa predviđa se i kod dogradnje i rekonstrukcije luke Susak, »teške« deset milijuna kuna, čime bi se značajno unaprijedilo stanje lučke infrastrukture, kako za sigurno pristajanje katamarana i linijskog broda, tako i za proširenje luke jer bi se s unutarnje strane pristanišnog mula osigurali dodatni vezovi.
Najveća planirana investicija je izgradnja luke Mrtvaška, koja bi osim značajnih poboljšanja veze s Ilovikom, trebala biti u funkciji bržeg povezivanja cijelog cresko-lošinjskog otočja s Dalmacijom i mogućnostima dodatnih veza s Rabom i Pagom, budući je Mrtvaška položena na jugu Lošinja.
Njenom izgradnjom promet do Malog Lošinja nastavio bi se cestom, koju također tek treba izgraditi, a time bi se skratilo putovanja na relaciji otok - Dalmacija, budući da se više ne bi moralo ploviti uz zapadnu obalu Lošinja, a potom kroz malološinjski zaljev do samog središta grada. Međutim, realizacija te investicije, kao ni njen početak, za sada nisu precizirani s obzirom na to da ona iznosi vrtoglavih 24,7 milijuna kuna.
Radovi bi obuhvatili izgradnju 70-metarskog platoa i 70 metara lukobrana, a ovaj je projekt, kao i luke na Susku i Unijama, preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kandidiran EU fondovima.

Izvor: www.novilist.hr