• hr
  • en
  • de
  • it

17.09.2010. Pašaliću srušite ‘divlji ‘gat

Bageri Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva mogli bi uskoro opet osvanuti u Rogoznici, no ne iz istog razloga kao prije par godina, bespravnih gradnji "običnih smrtnika".
Na meti "grajfera", naime, moglo bi se naći jedno od velebnih zdanja u marini Frapa. Na valobranu u Frapi - gatu za velika megaplovila, investitor je izgradio sanitarne čvorove, u staklu i metalu, a ispod mora gradi se panoramski ugostiteljski objekt.
Općinski vijećnici prije dva mjeseca javno su upozorili da za građevinske zahvate nije napravljena studija utjecaja na okoliš i nije ishodovana građevinska dozvola, zbog čega je općinski proračun ponovno zakinut za desetke tisuća kuna.
Na prozivku narodnih predstavnika odazvala se građevinska i hidrograđevinska inspekcija, a obavljeni nadzor rezultirao je zabranom daljnjih radova investitoru, a izdano mu je i rješenje o rušenju. No, još se ništa nije dogodilo.
- Zbog velikih problema s bespravnom gradnjom i devastacijom prostora poticali smo inspekcijski nadzor. Građevinska inspekcija samo je odradila svoj posao, a pred zakonom svi moramo biti jednaki, kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić.
U Rogoznici, međutim, sumnjaju da će izgrađeno biti uklonjeno. Do sada je investitor Frape Franjo Pašalić bez ikakvih zapreka realizirao svoje građevinske poduhvate, ma koliko oni bili u suprotnosti s planskom dokumentacijom. Štitio ga je, tvrde dobro upućeni, hadezeovski imunitet i prijateljstvo s najvišim državnim dužnosnicima.
Ivan Nikolić, oporbeni vijećnik, nositelj vlastite nezavisne liste i predsjednik Udruge za razvoj Rogoznice (svojedobno je zastupala interese bespravnih graditelja) misli dukčije. Po njemu, zapuhali su neki novi vjetrovi. Baš kao i središnjoj državi tako je, veli, i lokalnoj samoupravi najbitnije punjenje proračuna.
- Pozivam premjerku Jadranku Kosor i ministre Božidara Kalmetu i Marinu Matulović Dropulić da konačno rasvijetle sve zakulisne radnje oko izgradnje marine Frapa, a koje su oštetile općinu.
Potrebno je pročešljati od za lokalnu zajednicu nepovoljnog koncesijskog ugovora pa do nezakonite gradnje završnog dijela rogozničke kanalizacije. Ako, pak, Franji Pašaliću treba pomoć neka se učlani u Udrugu bespravnih graditelja, poručuje Nikolić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr