• hr
  • en
  • de
  • it

17.08.2010. Nautičari stigli do Metkovića

Premda se nalazi u unutrašnjosti, Metković ima iznimno velike mogućnosti za razvitak nautičkog turizma. Potvrđuje to uplovljavanje nekoliko jahta i brodica, koji su se ovo ljeto pristale uz metkovsku rivu.
- Velika je nepoznanica da Metković ima luku za nautičare. Dosta smo radili na promidžbi te smo svjedoci da prvi nautičari otkrivaju Metković kao svoju novu destinaciju - kazao je Dragan Tolić iz Turističke zajednice.
A domaćim i inozemnim posjetiteljima Metković može ponuditi dobre turističke sadržaje. Osim domaće gastronomije temeljene na izvornim jelima, brudetu od jegulja i žaba, kruhu ispod peke, domaćem vinu i rakiji, posjetitelji Metkovića mogu razgledati Ornitološku zbirku, jedinstvenu u ovom dijelu Europe.
Zaslugom dr. Dragutina Rucnera, ornitologa iz Zagreba, i metkovskih lovaca otvorena je za javnost daleke 1952. godine, a u njoj se sada nalazi 368 prepariranih ptica, gotovo svih vrsta do sada zabilježenih na području Neretve.
U prostoru Ornitološke zbirke izložene ptice raspoređene su po staništima, pa tako vizualno daju prikaz nekadašnje bujnosti života u močvarama, jedine hrvatske delte. Osim inozemnih posjetitelja na safari destinacijama, kroz zbirku prođe velik broj školaraca iz čitave Dalmacije, jer je ovaj kraj geografski i prirodoslovno različit od njihova zavičaja, pa tako upoznaju nova područja.
Među inozemnim posjetiteljima osobiti su zapadnoeuropski gosti, jer je tamo jaka tradicija «bird-watchinga», dakle promatranja ptica, pa tako u zbirci vide ono što ih očekuje na putovanju kroz močvaru.
Osim ornitološke zbirke, nezaobilazna turistička ponuda je i Arheološki Muzej Narone, u Vidu, smješten na „živim" arheološkim lokalitetima antičkog hrama. Tako su eksponati u muzeju Narone postavljeni na živim arheološkim lokalitetima upravo na mjestu gdje su stajali prije dva milenija.
Osim šesnaest mramornih statua carske obitelji u prirodnoj veličini, posjetitelji muzeja u Vidu mogu još vidjeti više od 800 različitih nalaza u stalnom postavu poput keramike, nakita, stakla te novca od 2. do 7. stoljeća prije Krista.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr