• hr
  • en
  • de
  • it

17.03.2010. Vizni režim tjera kruzere od naše obale

Unatoč pompoznoj najavi u medijima, Vlada RH još nije ukinula vize za posadu s kruzera, a nužna prilagodba zakona i prakse "Schengenskom viznom režimu" negativno se odnosi i na putnike koji više ne mogu izravno dobiti vize na graničnom prijelazu u dubrovačkoj luci Gruž.
Iako su pomorske agencije očekivale skori početak primjene "Schengena", pomorski agenti drže da su mjerodavni o tome trebali pravodobno odlučiti prošle jeseni, a ne uoči početka sezone, te ih o tome odmah izvijestiti.
Stoga je rezultat poslovna neozbiljnost agenata, koji kruzing-kompanijama moraju doslovce u posljednji trenutak javiti za promjene zakona u Hrvatskoj.
Istaknuli su to na tematskoj konferenciji za medije u zgradi Lučke uprave dubrovački pomorski agenti, članovi UPAH-a - Udruge pomorskih agenata Hrvatske.
Ustvrdili su da su o tome pismeno izvijestili Vladu RH, gradonačelnika i dubrovački TZ, te sve saborske zastupnike. Agenti upozoravaju na probleme putnika koji prije uplate skupoga krstarenja nisu znali da zbog novih propisa neće moći obići hrvatske gradove bez viza koje se mogu dobiti samo u veleposlanstvima.
Odnosi se to i na posadu koja je većinom iz zemalja za koje su vize nužne. Sada im, naime, treba "short pass" ili dozvola za izlazak vrijedna 17 eura ili 120 kuna, a koja se nigdje u svijetu ne plaća. Stoga je poznata kompanija "P & O", kao dio "Carneval Cruisesa", javila dubrovačkom agentu da će, ako se propis ne promijeni, vjerojatno za 2011. godinu otkazati dolazak svih svojih brodova u Hrvatsku.
Vjerojatno će tako odlučiti cijeli "Carnival" s ugovorena čak 464 ticanja hrvatskih luka i više od 600 tisuća putnika i posade, koji troše minimalno 20-25 eura. Pomorci ne vole diskriminaciju i, ako je osjete, iz solidarnosti na kopno često ne silaze ni oni kojima viza ne treba.
Primjer su britanski pomorski časnici s kruzera "Aurora" koji lani iz solidarnosti s "viznom posadom" nisu išli u posjet Dubrovniku, nego su taj dan zajedno ostali na brodu.
Posebno je teško kruzerima koji pristaju u više hrvatskih luka u kojima su već prodali brojne izlete, a koji su sad upitni primjenom nove vizne odluke. Agenti se žele pridržavati propisa, ali ne žele da Hrvatska (p)ostane loša iznimka za vize.
To može stvoriti milijunske gubitke za grad i državni proračun. U ovom smo dijelu Mediterana iznimka, ali Vladina odluka o ukidanju viza nije službeno objavljena. Stoga će se policija na granici - s kojom agenti izvrsno surađuju - morati držati zakona i zabraniti izlazak na kopno svim putnicima i članovima posade koji su inače u "viznom režimu".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr Ahmet KALAJDŽIĆ / EPEHA

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top