• hr
  • en
  • de
  • it

17.02.2010. Projekt Hrvatski otočni proizvod na Eko-sajmu u Nürnbergu

Projekt „Hrvatski otočni proizvod" predstavit će se na najvećem svjetskom sajmu ekoloških proizvoda BioFach 2010 u Nürnbergu od 17. do 20. veljače 2010. Na posebnom štandu s promotivnim materijalom o projektu predstavit će se i jedan od nositelja oznake „Hrvatski otočni proizvod" Poljoprivredna zadruga Svirče s otoka Hvara s vrhunskim vinom iz eko uzgoja „Ivan Dolac".
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je početkom 2007. pokrenulo projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod" s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije koji potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.
Projekt ima višestruke učinke, a jedni od najvažnijih su gospodarski i demografski. Otočni proizvođači kroz samozapošljavanje stvaraju proizvode natprosječne kvalitete omogućujući tako sebi i svojim obiteljima uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima. Potrošači se, s druge strane, susreću s novim proizvodima, u čiju se izvrsnost lako odmah uvjeriti.
Ovu oznaku kvalitete do sada je dobilo 46 otočnih proizvođača (od kojih su 3 ekoproizvođača) za 97 proizvoda i proizvodnih linija sa 13 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Prvić, Ugljan, Pelješac). Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.
Značaj i izvrsnost projekta prepoznati su i izvan granica Hrvatske, zbog čega je i upućen poziv da se predstavi na BioFachu. Izložbeni program sajma čine prehrana, vino, tekstil i dodaci i proizvodi od drva, te održiva poljoprivreda i marketing. Na sajmu se predstavljaju države, regije i stručna udruženja, a namijenjen je isključivo stručnoj javnosti. Jedan od važnijih efekata sajma je i turistička promocija ekološki zanimljivih odredišta i usluga.
Opseg međunarodnog tržišta ekoloških proizvoda svake se godine poveća za 5 milijardi USD i premašio je granicu od 40 milijardi USD. U svijetu je trenutno više od 30 milijuna hektara obradivih površina za ekološki uzgoj, a Europa je kao regija na drugom mjestu. Eko proizvodi zauzimaju sve veći prostor na tržištu i iz specijaliziranih prodavaonica sele se i u širu ponudu. Osviješteni potrošači sve više traže zdravu hranu i proizvode s garantiranom razinom kvalitete.
Budući da se projekt HOP svojim referencama uklopio u zahtjeve BioFacha, očekujemo da će njegov nastup biti uspješan, tim više što je poseban naglasak stavljen na vina iz ekološke proizvodnje i maslinova ulja.

Izvor: www.mmpi.hr


  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top