• hr
  • en
  • de
  • it

16. Fiumanka - riječki praznik jedrenja

Riječki i europski praznik jedrenja uz 16. izdanje Fiumanke


Navigare neccesse est, ploviti se mora, glasi staro geslo pomoraca koje će jedriličari u kvarnerskom plavetnilu ove godine oživotvoriti po šesnaesti put!
Fiumanka je prošle godine proslavila značajan jubilej i sigurno zaplovila prema svom 16. izdanju. Veliki riječki praznik jedrenja odavno je prerastao okvire sporta i postao prepoznatljiv simbol grada na Rječini, daleko izvan granica Hrvatske. Ova uistinu jedinstvena jedriličarska manifestacija još će jednom, uoči blagdana riječkog zaštitnika svetog Vida, Rijeci i Riječanima donijeti istinski spektakl kojim se s ponosom mogu pohvaliti svakom gostu.
Plavo-zeleni Expo Fiumanka
A ove godine, pored uobičajenih programa, tu su i dva nova - 1. riječki dani klapa i Plavo-zeleni Expo Fiumanka koji je dobio podršku Predstavništava Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Pod sloganom Razvijamo plavo-zelena jedra održivog razvoja, razvija se i nova perspektiva Fiumanke kao mjesta na kojem će se, osim jedriličara, okupljati i svi oni koji svojim poduhvatima i projektima potiču neki od tematskih stupova Europske strategije za Jadransko-jonsku regiju (EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region ili kraće EUSAIR) plavi rast, povezivanje regije, kvaliteta okoliša i održivi turizam čiju koordinaciju Republika Hrvatska preuzima upravo u lipnju.
Fiumanka tako još jednom pokazuje da svake godine kvalitetom organizacije i atraktivnošću sadržaja sudjeluje u kreiranju imidža najveće hrvatske luke i grada duge pomorske tradicije kao atraktivne destinacije i pritom uživa povjerenje sponzora koji joj se, krizi unatoč, svake godine ponovno vraćaju.
Ina je već tradicionalni zlatni sponzor Fiumanke, a ove godine značajnu podršku pruža i Erste banka. Velik je broj tvrtki koje također daju podršku organizaciji regate, a u traženju razloga takvim odlukama, dovoljno je prošetati riječkom rivom u predvečerje pred Veliku Fiumanku kako bi se shvatila njezina veličina i važnost. Uistinu treba doći i doživjeti Rijeku koja diše punim mediteranskim plućima, srca punog mora i jedara. Početak ljeta u Rijeci više se ne može zamisliti bez Fiumanke, kao ni ispraćaj zime bez Karnevala.
Rijeka raširenih ruku dočekuje zaljubljenike u more i jedrenje, a ta velika morska obitelj Fiumanke iz godine u godinu postaje sve brojnija. Uzor je Fiumanka našla u „starijoj sestri" Barcolani koja već gotovo pola stoljeća, u ranu jesen, na završetku jedriličarske sezone privlači nautičare iz čitavog svijeta u Trst. Ove godine i ta starija sestra dolazi Fiumanki u goste kako bi obnovile davno potpisani zavjet o suradnji. Iako različite po brojkama i stažu, Fiumanka i Barcolana trajno su povezane morem i jedrima. Povezuju ih i karakteristični uvjeti - bura ili bonaca, u ova dva grada slična i po mnogo čemu drugom - za njih se s pravom može reći da su pokret pod jedrima.
Na Fiumanki već tradicionalno sudjeluje i velik broj novinara iz Hrvatske i inozemstva. Sljedeće godine i oni će obilježiti jubilej, desetu godinu uzastopnog održavanja medijske regate i jedriličarskog iskustva! Taj segment Fiumanke, izrastao iz želje da se novinarima približi jedrenje kroz osobno iskustvo, postao je primjer kako jedrenje može biti i snažno sredstvo promocije i regionalnog približavanja, u što su se uvjerili organizatori medijske regate - agencija 2. mjesto, Hrvatska radiotelevizija i Grad Rijeka te tvrtka ACI, partner i sponzor treće europske medijske regate.
Uz tradicionalni slogan „Imaš brod, imaš jedro - prijavi se!", od 11. do 13. lipnja u Rijeci se održava niz potpuno besplatnih jedriličarskih regata; od humanitarne Rotary, do sportske i navigacijske Liburnijske i naravno, završnog spektakla -Velike Fiumanke.
Fiumanka će zasigurno pružiti zadovoljstvo i onima koji će je gledati s Molo longa, Tower centra ili nekog prozora s kojeg se pruža pogled na veličanstvenu modru pozornicu, dok su večernji sati rezervirani za dobru zabavu i besplatne koncerte Nene Belana i Gustafa na Gatu Karoline Riječke u kojima podjednako uživaju jedriličari, Riječani i njihovi gosti.