• hr
  • en
  • de
  • it

16.12.2010. Do ljeta 2012. Spektakl uz Kanal sv. Ante

Uz pomoć novca iz fondova EU-a dovršena je projektna dokumentacija šetnice Kanalom sv. Ante, a do lipnja iduće godine bit će poznato hoće li iz fonda IPA 3 C biti financirana njezina realizacija.
Budući da je iz fondova EU-a već financirana izrada projekta, mogućnosti da se iz istih izvora financira i uređenje šetnice su sasvim izgledne.
Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove za zaštićena područja prirode, najavljuje da u tom slučaju slijedi natječaj za izvođenje radova koji bi počeli koncem 2011., a bili dovršeni do sezone 2012. godine!
Uređenje šetnice hrptom Kanala sv. Ante bit će, svakako, nova šibenska atrakcija. Turističku valorizaciju prostora uz jugoistočnu obalu Kanala sv. Ante, na iznimno posjećenoj tribini u Gradskoj knjižnici, predstavili su župan Goran Pauk, ravnateljica Javne ustanove Anita Babačić Ajduk i autor projekta arhitekta Nikola Bašić.
- Kanal sv. Ante je mitski prostor, upravo spektakularan prilaz gradu, i važno je reći da velikih zahvata u prostoru neće biti.
Projekt šetnice ide za tim da afirmira prirodne vrednote, dakle ono što je već u režimu zaštite, i ono što je kulturni sloj, a to su prije svega Tvrđava sv. Nikole i pustinjačka kapelica sv. Ante, zatim morski potkop "Hitlerove oči", poljoprivreda u kršu, gromače, čemeri...
Osnovno je, kaže Bašić, da prostor koji je desetljećima bio percipiran kao nešto strano, omotano bodljikavom žicom poput vojarni zbog kojih mu se nije smjelo prići, postane javni i građanski.
Ideja je tamo dovesti šetače, bicikliste, kupače po plažama koje će se odjednom otvoriti na putu od vile Moj mir do Tvrđave sv. Nikole. Bašić je fasciniran spoznajom o postojanju toga netaknutog predjela, zaštićenog krajobraza, praktički usred Šibenika.
Njegova je osnovna ideja ne graditi ništa novo, nego, kako kaže, "reciklirati" postojeće, misleći prije svega na vojne objekte koji bi dobili novu namjenu.
Novi urbani park objedinio bi, dakle, elemente prirodnog zaštićenog krajolika i svega što je u njemu napravio čovjek, omogućio bi pješačenje, kupanje, penjanje po liticama, vožnju biciklima, morski i kopneni prilaz kapelici sv. Ante - sve to duž 6,5 kilometara hoda od Mandaline do Tvrđave sv. Nikole.
Na mjestima predviđenima za pješačenje i biciklizam, a to je najveći dio šetnice, ona će biti široka od 1,5 do dva metra, a tamo gdje je predviđena komunikacija do šetnice, bit će široka od tri do pet metara.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr