• hr
  • en
  • de
  • it

16.07.2010. Potonula koćarica, zapovjednik bio pijan

U noći s četvrtka na petak, oko 3 sata kod Drvenika Velog nasukala se 14-metarska koćarica, koja je u petak ujutro potonula. Tri člana posade su spašena, a 2000 litara nafte iz tanka istječe u more. Policija je alkotestom utvrdila da je zapovjednik koćarice imao 0,64 promila alkohola u krvi.
Odmah nakon što je policija obavijestila Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, o nasukavanju je dojavljeno Lučkoj kapetaniji Split te Nacionalnoj središnjici za spašavanje i traganje na moru u Rijeci.
Na sanaciju naftne mrlje krenuli su vatrogasci iz Kaštela, koji su opremljeni posebnim branama, doznaje Slobodna Dalmacija.
Ministarstvo je priopćilo da je koćarica Alcadia, luke upisa Trogir, dužine 14,3 m, u vlasništvu Ribarskog obrta Fina iz Segeta Donjeg, potonula u petak ujutro nakon udara u dno kod rta Jelinak na ulazu u Trogirski zaljev.
Sva tri člana posade kod otočića Kluda spasila je brodica registarske oznake 139 ST te su kasnije prekrcani na policijski gumenjak kojeg je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru kao najbliže plovilo uputila na mjesto nesreće. Policijski gumenjak brodolomce je potom prevezao u Seget Donji.
Na ribarskom brodu se u trenutku potonuća nalazilo 2.000 litara goriva (plavog dizela) te je došlo do onečišćenja mora, pa je u 6 sati aktiviran Županijski stožer za iznenadna onečišćenja. Na poziciji se nalazi brodica Lučke ispostave Milna, brod Florijan DVD-a Kaštela s branom i disperzantima, a u sprječavanje i sanaciju onečišćenja uključit će se i tvrtka Cian te ronioci tvrtke Dubina.
Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru dobila je u 3 sata dojavu od Pomorske policije Split o koći koja ima prodor mora kod Drvenika te pokušava nasukati brod na otočić Kluda da spriječi potonuće, no bez uspjeha.
Zapovjednik ribarskog broda je Dinko Ercegović (1951), a ostali članovi posade su Dragan Karađo (1956) i Branko Rinčić (1956).
Policija je alkotestom utvrdila da je zapovjednik imao 0,64 promila alkohola u krvi, a kod ostalih članova posade 0,0.
Tijekom dana posada će biti ispitana u Lučkoj ispostavi Trogir kako bi se utvrdile okolnosti ove pomorske nesreće.

Izvor: www.net.hr