• hr
  • en
  • de
  • it

16.06.2010. Za trajekt do Vele Luke novca kao za pola odmora

Dubrovačko-neretvanski SDP nedavno je kritizirao sezonske cijene "Jadrolinijinih" putnih karata po kojima povratno putovanje trajektom od Splita do Vele Luke za četveročlanu obitelj u automobilu stoji 1540 kuna.
Čak i kada se na stranu stavi dnevnopolitička dimenzija istupa socijaldemokrata s dalmatinskog juga, ostaje činjenica da domaća ili inozemna obitelj mora, primjerice, u proračun ovoljetnog odmora na Korčuli i Lastovu uračunati i transfer vrijedan oko 210 eura, za što se u nekim jadranskim odredištima može dobiti i višednevni polupansion za jednu osobu, naravno, bez prijevoza.
Nimalo povoljne sezonske cijene trajektnih karata pokušali smo usporediti s cijenom i trajanjem putovanja četveročlane obitelji do Vele Luke, ali cestom od Splita preko Makarske, Neuma i Pelješca, s uključenim "prebacivanjem" trajektom od Orebića do Korčule, te s nekim drugim varijantama dolaska na otok.
Naravno, u slučaju da izbor gostiju padne na odlazak trajektom iz Splita prema Veloj Luci, glavna je prednost trajanje putovanja od oko tri i pol sata, te bezbrižnost koju donosi uživanje u brodskom salonu ili na palubi dok je vozilo na sigurnom u garaži.
Preliminarna računica kaže da je trošak povratnog putovanja automobilom od Splita do Vele Luke preko Neuma i Pelješca upola manji od spomenutog iznosa trajektne karte i iznosi oko 880 kuna.
U to je uključeno gorivo za ukupno 540 kilometara vožnje u oba smjera, uz prosječnu potrošnju od 7,5 litara eurosupera 95 na prijeđenih 100 kilometara, što iznosi oko 600 kuna, te povratne karte za vozilo i četiri osobe na liniji Orebić-Korčula.
Međutim, u toj varijanti putovanje traje oko pet sati, što je neusporedivo dulje nego izravno trajektom iz Splita, a može biti i znatno duže s obzirom na standardne sezonske zastoje na relaciji od Splita do Makarske i pojačani nadzor na granici s BiH kod Neuma.
Nešto jeftinije je putovati od Splita do Ploča, pa trajektom do Trpnja na Pelješcu, nastaviti cestom do Orebića, te trajektom do Korčule i dalje cestom do Vele Luke.
Cijena tog izbora je ukupno oko 800 kuna, ali je vremenski gubitak dosta velik, jer uz gužve na Jadranskoj magistrali južnije od Splita treba računati i na dva trajektna transfera do Pelješca i Korčule.
U svakom slučaju, putovanje trajektom od Splita do Vele Luke donosi najveći financijski trošak, ali je najpovoljniji što se tiče trajanja i udobnosti putovanja.
Međutim, posebno je pitanje zbog čega je i tijekom sezone na snazi veliki nerazmjer između cijena trajektnih i katamaranskih karata na spomenutim prugama, jer se iz Splita do Vele Luke i Lastova putuje za samo 27 kuna.
Iako je riječ o zaštićenoj cijeni putovanja za otočane, ta priča svakako pada u vodu tijekom ljeta kada više od 70 posto putnika na dvotrupcima čine domaći i strani turisti koji su vjerojatno spremni izdvojiti i više od 27 kuna, a time bi se moglo pronaći novca da se iznosi "biljeta" uravnoteže u korist putnika koji koriste trajekte.

‘Jadrolinijom' udobnije
U "Jadroliniji" doznajemo kako su cijenu karata formirali prema kalkulaciji troškova goriva, osoblja i amortizacije na trajektima. Budući da je cijena goriva porasla tijekom posljednjih nekoliko godina, održavanje linija prema pučinskim otocima bilo bi financijski vrlo otežano, a javni se servis mora održavati. Ističu i kako je udobnost putovanja na njihovim trajektima neusporediva s potencijalnim izborom vožnje automobilom u slučaju otoka Korčule, te da im putnici iskazuju povjerenje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top