• hr
  • en
  • de
  • it

16.06.2010. Najava: Creski tjedan jedrenja

ORC OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE 2010 NAJBOL JA NAJAVA ZA ORC SVJETSKO PRVENSTVO 2011 U CRESU

Cres je spreman za još jednu veliku regatu. Ovogodišnji Creski tjedan jedrenja ugostit će ORC
International Otvoreno Prvenstvo Hrvatske, a ujedno će biti i generalna proba za ORC International
Svjetsko prvenstvo 2011.
Program i vrijeme održavanja u trećem tjednu lipnja bit će isti kao i za Svjetsko prvenstvo, čime se u Cres nakon tri godine ponovno vraća navigacijsko jedrenje, ali ovoga puta s novim kursom prema lošinjskom arhipelagu kako bi se osigurali što bolji vremenski uvjeti za 24-satnu navigaciju od oko 115 NM. Bit će to idealna prilika za sve natjecatelje da se upoznaju s uvjetima koji se mogu očekivati na ORC Svjetskom prvenstvu 2011. Regata se kao i prethodnih godina boduje za ORC Kup Hrvatske i ORC Adriatic Challenge Trophy.
Grad Cres i ACI Marina Cres spremni su dočekati 29 jedrilica iz Austrije, Češke, Hrvatske, Italije i Slovačke. Kvaliteta posada i izrazito sportski karakter ono je što ovu regatu izdavaja od ostalih jedriličarskih natjecanja kod nas.
Sedam jedrenja na "štap" kursu i navigacija od 115 NM koja se boduje kao dva jedrenja u šest natjecateljskih dana nakon kojih sekunde mogu odlučivati o pobjednicima, zasigurno predstavljaju velike zahtjeve pred jedriličare, ali to je upravo ono najbolje što jedriličarski sport nudi. U ovakvim regatama presudna je uspješnost kormilara i njihovih posada, među kojima su redovito sudionici najvećih svjetskih regata s ponajboljim nacionalnim posadama.

Program ORC Otvorenog Prvenstva Hrvatske

Subota 19. lipnja Registracija i premjeravanje

Nedjelja 20. lipnja Registracija i premjeravanje
20:30 Svečano otvaranje - Trg Frane Petrića u Cresu
Ponedjaljak 21. lipnja 11:00 "Štap" jedrenja(a)
Utorak 22. lipnja 10:00 Navigacija
Srijeda 23. lipnja Nastavak navigacije
Četvrtak 24. lipnja 11:00 "Štap" jedrenje(a)
Petak 25. lipnja 11:00 "Štap" jedrenje(a)
Subota 26. lipnja 11:00 "Štap" jedrenje(a)
16:00 Podjela nagrada - ACI marina Cres

Kurs navigacijskog jedrenja bit će: Start (Cres) - Privjetrinska oznaka (na oko 1 NM od starta) - Otok Ilovik (ostaviti lijevo) - Otok Silba (ostaviti lijevo) - Oznaka ispred uvale Sv. Martin u Malom Lošinju prva linija cilja) (ostaviti desno) - Otok Ilovik (ostaviti desno) - Cres (druga linija cilja).
Navigacijsko jedrenje bodovat će se kao dva jedrenja od kojih će jedno biti od starta u Cresu do prva linija cilja ispred uvale Sv. Martin u Malom Lošinju, a drugo od starta u Cresu do druge linija cilja u Cresu.
Ukupno je predviđeno 9 jedrenja od kojih: 7 „štap" (jedrenja) i 2 dijela navigacijskog jedrenja.
Najslabiji rezultat će se odbacivati ako se dovrši svih 9 jedrenja.
Jedrilice će se u Cresu natjecati u dvije skupine. U većoj i po broju prijava brojnijoj skupini jedrilica s GPH < 600 s/NM što obuhvaća jedrilice iznad 40 stopa duljine konkurencija je izrazito jaka.
"Marina Kaštela" poznatija kao "Ola" očekuje se u Cresu gdje je 2007. osvojila naslov Europskpg prvaka u konkurenciji talijanskih regatnih uzdanica: Milleniuma 45 "Pitikao" i Milleniuma 40 "Sayonara" i Farra 49 "Brava". Među najvećim jedrilicama tu je i austrijski J/V49 "Aquila" a sigurno ne treba zaboraviti in slovačke "Quebramar" i "El Solete". U takvoj jakoj konkurenciji bit će izuzetno zanimljiva i borba za Prvenstvo Hrvatske među hrvatskim jedrilicama. Naslov prvaka Hrvatske u većoj grupi jednako žele "Gringo 2" s Robertom Sandalićem, "Project Management Consulting" Mirana Cofeka, "Nube" Darka Hajdinjaka te nova Salona 42 "All 4 One" Karla Kureta i "Teuta" Bartula Mišure kao i "AWT" s Boris Tomićem, a ne treba zaboraviti ne žensku posadu Tihane Tadinac na "Barba Branku" potpomognutu kao i uvijek Zlatanom Zoričićem. Uzbuđenja sigurno neće nedostajati ni u manjoj grupi koja ove godine obuhvaća jedrilice s GPH <= 600 s/NM što uključuje i jedrilice od 35 - 40 stopa. Tako će se na startnoj liniji zajedno naći čak 5 Firsta 40.7 od kojih češki "Christopher" i "Three Sisters", slovački "Sixtynine" te hrvatski "Orca" i "Mareus". Dvije najpoznatije talijanske jedrilice u ovoj klasi iza kojih su nekoliko naslova ORC europskih i svjetskih prvaka su zasigurno "Sagola GS" Fausta Pierobona i "Escandalo" Manuele Constantina, dok od hrvatskih jedrilica još treba spomenuti "Squalo Bianco" Frane Barbieria i "Anđelu X" Branka Iljadice-Rapa.

Konkurencija je dakle vrlo jaka s najboljim hrvatskim posadama u borbi za naslov državnih prvaka.Gotovo sve jedrilice već su najavile i sudjelovanje na ORC Svjetskom prvenstvu 2011 kada se može očekivati i 50-60 vrhunskih regatnih jedrilica.

U Cresu je do sada održano:

- IMS Prvenstvo Hrvatske 1999.
- IMS Cres Cup 2000.
- IMS Prvenstvo Hrvatske 2001.
- IMS Prvenstvo Jadrana 2002.
- IMS Europsko prvenstvo 2003.
- IMS Mediteransko prvenstvo 2004.
- Este 24 Europsko prvenstvo 2004.
- IMS 600 Svjetsko prvenstvo 2004.
- IMS Srednjeeuropsko prvenstvo 2005.
- IMS Srednjeeuropsko prvenstvo 2006.
- IMS Europsko prvenstvo 2007.
- Croatian Grand Prix 2007.
- ORCi Srednjeeuropsko prvenstvo 2008.
- ORCi Srednjeeuropsko prvenstvo 2009.

na kojima je sudjelovalo 250 jedrilica iz Austrije, Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Izraela,Portugala, Rusije, Slovačke i Slovenije.

Pokrovitelji ORC Otvorenog prvenstva Hrvatske su: Primorsko-goranska županija, Grad Cres, Grad Rijeka, Turistička zajednica Grada Cresa i Lučka uprava Cres. Dnevna izvješća uz rezultate, fotografije i bilten regate koji se tiska kao dnevna novina dostupna u svim važnijim creskim hotelima, restoranima i kafićima bit će objavljivani na web stranicama Riječkog jedriličarskog kluba.

ORC Otvoreno prvenstvo Hrvatske dio je Creskog tjedna, manifestacije koja obuhvaća Creski tjedan jedrenja, Jazz festival „Crescendo" i Dan trešanja.

Izvor: www.scor.hr