• hr
  • en
  • de
  • it

16.04.2011. Žirje: Bura i jugo zaustavljaju trajekte

Završeni su radovi na rekonstrukciji i sanaciji rive u uvali Muna na otoku Žirju, no unatoč tome nisu nestali problemi otočana jer trajekti zbog jakog vjetra ne mogu pristajati na otoke.
- Napravljena je nova školjera, koja do sada nije postojala. To je bilo nužno napraviti jer je dolazilo do pucanja rive, a čak je postojala mogućnost njezina potpunog urušavanja. Osim toga, napravljeno je i niz zahvata na rivi poput bokobrana, novih vezova, rasvjete...
Ukupno, investicija je bila teška oko tri milijuna kuna. Resorno ministarstvo uložilo je 2,5 milijuna kuna, a naša Lučka uprava dodala je 500.000 kuna - rekao nam je Željko Dulibić, ravnatelj Lučke uprave Šibensko-kninske županije. Žirjansko pristanište jedna je od 67 hrvatskih luka koje su uređene u proteklih osam godina.
- To je bilo nužno radi sigurnosti plovidbe. Strahovali smo da se riva ne uruši. Sada i trajektne i brzobrodske linije koje spajaju Žirje sa Šibenikom mogu sigurno ploviti. Što se tiče šibenskog područja, naš sljedeći korak bit će izgradnja nove luke na Zlarinu. Sve svoje snage moramo usmjeriti na taj projekt - najavio je Josip Borić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.
Međutim, unatoč investiciji vrijednoj tri milijuna kuna na rivi u Muni, problemi Žirjana s vezama s kopnom i dalje nisu riješeni. Njihove muke odnose se na trajekte, popularne šlape, koji voze između Šibenika i Žirja. Ti brodovi nemaju velike manevarske sposobnosti, pa ne mogu pristati u Žirje kad puše bura, a na Kaprije kad je jako jugo.
- Još jednom želim apelirati na nadležne da osiguraju bolji trajekt i za Žirjane i za Kaprijane. Jer, unatoč ovim radovima u Muni i uloženom novcu, Žirjanima će se i dalje događati da u zimskom razdoblju 30-40 dana budu bez trajektne veze. Odnosno, svaki put kad zapuše jači vjetar sa sjeverozapada i zapada, trajekt neće moći pristati u Munu - apelirao je Dobra.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr