• hr
  • en
  • de
  • it

16.04.2010. Jahte u Solarisu zapalio akumulator na punjenju?

Nakon što je u srijedu predvečer sa dna Marine Solaris izvučena na kopno posljednja od ukupno devet izgorjelih i potonulih jahti stradalih u požaru u utorak u noći, kriminolozi PU šibensko-kninske i forenzičari Centra za kriminalistička vještačenja iz Zagreba obavljaju intenzivna vještačenja na izgorjelim olupinama radi utvrđivanja uzroka požara.
Iako javnost od mjerodavnih do sada nije zaprimila nikakvo službeno izvješće, neslužbeno doznajemo da se već sada kao čvrst razlog nastanka požara spominje kvar elektroinstalacija na jednoj od usidrenih jahti.
Neispravan videonadzor?
Naime, vrlo je vjerojatno da je požar inicirao električni napon, i to preko kabela kojim je s kopna jedan od vlasnika jahti bez nadzora punio akumulatorske baterije plovila, pri čemu je došlo do curenja i zapaljenja elektrolita izvan baterija.
Nakon zapaljenja i potom nastalog tinjanja koje se ubrzo razbuktalo, nastali plamen zahvatio je brodsku plinsku bocu, koja je eksplodirala i time požar s brodice pretvorila u lančani.
Vatra je zahvatila ukupno 11 plovila, od kojih je devet u potpunosti izgorjelo i potonulo.
Istražitelji ne komentiraju teze o (ne)ispravnosti videonadzora čija je kamera pokrivala prostor nastalog požara, te bi postojanje snimke, ako su kamere bile u funkciji, istražiteljima umnogome olakšalo posao.

Bez nadzora
Marina nema 24-satni fizički nadzor plovila, nego o sigurnosti brine jedan zaštitar na zajedničkom ulazu autokampa i prostora za vezove plovila. Stoga ne čudi da su na požar prvi reagirali gosti kampa iz Njemačke, točnije, njihov pas pasmine bokser.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr Željko Huljev  foto: Nikša Stipaničev/cropix