• hr
  • en
  • de
  • it

16.03.2011. Nitko ne želi biti direktor Marine Punat

U kratkom vremenu na stranicama našeg lista u dva navrata objavljen je oglas kojim tvrtka Marina Punat d. o. o. traži direktora. Uistinu rijetkost! Ponavljanje natječaja za direktorsko radno mjesto uspješne i cijenjene tvrtke. Trebalo bi to značiti da nema zainteresiranih za direktora jedne od vodećih hrvatskih marina, kako se navodi i u samom oglasu. Malo čudno ali je, očito, tako. U protivnom ne bi se oglas ponavljao. Potvrđuje nam to Krešimir Žic, predsjednik uprave Marina Punat Grupe, u čijem sastavu posluje Marina Punat.

- Slab odaziv razlog je ponavljanju. Na prvi natječaj dobili smo pet, šest prijava, ali kandidati nisu udovoljavali postavljenim uvjetima. Osobno sam razočaran slabim odazivom, očekivao sam da će se javiti tridesetak kandidata. Tražimo kvalitetno rješenje, zato ponavljamo natječaj i očekujemo bolji odaziv. 
 
Bez obzira na malo prijava oglas Marine Punat bio je zapažen među čitateljima, sudeći po reakcijama čitali su ga mnogi. Možda je razlog tome njegov neuobičajen sadržaj, posve različit od standardiziranih klišeja kakvi se svakodnevno objavljuju u svim medijima. »Možda sam se malo zaigrao dok sam ga sastavljao«, komentira Krešimir Žic. Iz oglasa, međutim, proizlaze visoki kriteriji, više uvjeta što ih mora ispunjavati kandidat, a ne samo oni što ih propisuju zakonski propisi.

Navodi se da prednost imaju kandidati s visokom stručnom spremom tehničkog, pomorskog, ekonomskog, turističkog ili pravnog smjera s iskustvom na rukovodećim poslovima, te s iskustvom vođenja timova ljudi. Krešimir Žic obrazlaže neke od postavljenih uvjeta:

- Jezici su apsolutni preduvjet, posebno njemački, budući da je najviše gostiju u našoj marini s tog govornog područja. Posao direktora marine ne svodi se na radno vrijeme od 8 do 16 sati, posebno u ljetnim mjesecima, zato se traži energija za rad. Isto tako mjesto boravka na Krku. Direktor ne može biti netko iz Rijeke, taj je daleko od marine. U kriznim situacijama on mora trenutačno reagirati i biti u marini. Dogodit će se u nautičkoj sezoni da se neki gost pojavi u 19 sati s problemom kojeg treba odmah rješavati, a mora ga rješavati direktor marine. Dok on dođe iz Rijeke proći će više od sat vremena, to je kasno. Kad god se nešto dogodi direktor mora biti prvi u marini.

Ovakav zahtjev Krešimir Žic objašnjava nedavnom situacijom kad je puhala orkanska bura. U kasnim večernjima satima svi su bili u marini, od njega osobno, sadašnjeg direktora marine, do svih zaposlenika. Trebalo je spašavati brodove! Što bi se dogodilo da direktor ima prebivalište u Rijeci, pita on. Krčki most bio je zatvoren, do marine ne bi mogao doći, a mora biti prisutan i voditi poslove spašavanja. Malo kašnjenje moglo je rezultirati velikim materijalnim gubicima. Potreba stalne prisutnosti negdje u blizini marine ne svodi se samo na dva - tri sezonska mjeseca, priroda posla je takva da se to traži čitave godine. Prilikom razgovora taj uvjet Krešimir Žic malo je ublažio.

- Može se javiti, i može biti izabran za direktora, netko tko nema stalno prebivalište na Krku, ali uz uvjet da preseli na otok, odnosno da na njemu stalno boravi. Takvom ćemo pomoći oko pronalaženja smještaja.

Postojeći direktor Marine Punat, recimo i to, nije smijenjen. Za koji mjesec njemu ističe ugovor i odlazi u mirovinu. U tvrtki će biti još toliko da svog nasljednika uvede u posao. Valjda će ponovljeni natječaj pobuditi veće zanimanje i stručnoj komisiji omogućiti izbor kvalitetnog kandidata. Zar je moguće da u nas ljudi više ne žele u direktore, čak ni u uspješnu tvrtku u profitabilnoj gospodarskoj djelatnosti. Kako onda protumačiti da direktora uspijevaju pronaći i gubitaši, tvrtke bez prevelike perspektive. Ili su, možda, njihovi uvjeti blaži..?

U Marini Punat postoje kriteriji prema kojima će stručna komisija provesti bodovanje, a poslodavac od kandidata očekuje »da u pisanom obliku izloži program rada za vrijeme trajanja mandata«. A, što ako se opet ne pojavi kandidat sa zadovoljavajućim uvjetima? Krešimir Žic odgovara da će tada rješenje potražiti u vlastitim redovima, unutar Marine Punat Grupe. Za kraj zaključuje:
- Plaća je dobra, zato su i naši kriteriji visoki. I puno rada očekuje onoga koga izaberemo za direktora!

Beskrajno slušanje kupaca
Uz više manje standardnu formulaciju da se traži »direktora društva s ovlaštenjima da samostalno i pojedinačno vodi društvo u skladu sa zakonskim propisima i interesima udjeličara, u oglasu je navedeno još devet uvjeta. Od budućeg direktora traži se: aktivno korištenje njemačkog i engleskog jezika, napredno korištenje računala i uredskih aplikacija, mjesto stanovanja na otoku Krku, sposobnost vođenja i motiviranja suradnika, odlučnost u donošenju važnih odluka, sposobnost provedbe i izvršavanja poslovnih planova, velika količina osobne pozitivne energije i strasti prema poslu, spremnost da beskrajno sluša i rješava probleme kupaca, te 24-satna raspoloživost u kriznim situacijama.

Izvor: www.novilist.hr