• hr
  • en
  • de
  • it

16.03.2010. Godina last minute bookinga

Reiseanalyse, nekad čuvena prognoza berlinske turističke burze, ITB-a, temeljena na tisućama anketnih upitnika o tome kamo Nijemac aktualne godine namjerava na odmor, sada gubi na važnosti. ITB se održava u prvoj polovici ožujka, kada velik postotak Nijemaca još ne zna kamo će na odmor. Posljednjih nekoliko sezona presuđuju last minute uplate, sklapanje aranžmana pred sam početak ljeta.
Ovogodišnja Reiseanalyse Hrvatskoj predviđa dvopostotni udjel na njemačkom tržištu, dakle u vezi s tim se ništa nije promijenio u odnosu na prethodne godine. Hrvatska je na sedmom, osmom mjestu najtraženijih stranih odredišta u Njemačkoj, dok najsnažnijim koracima grabi Turska. Ona svojim jeftinim aranžmanima (dnevni all inclusive aranžmani za 15 do 25 eura u hotelima s pet zvjezdica) pobire vrhnje na njemačkom i ruskom tržištu. No, kako je riječ o potpuno drukčijoj ponudi od naše (u Turskoj se živi unutar ograđenih hotelskih resorta, pa neki gosti desetak dana i ne izađu iz hotela, dok se u Hrvatskoj sve odvija vani, na ulici, plaži, izvan hotela...), to nas ne bi trebalo previše zabrinjavati. Dakle, karte su otvorene, ponovo se očekuje godina last minutea, što znači da će se za svakoga gosta trebati dobro pomučiti. Na hrvatskim je turističkim stručnjacima pronaći način kako konkurirati španjolskim, talijanskim i grčkim kolegama. Turska je trenutačno nedodirljiva, kao i Egipat.
Grci su u najtežoj poziciji, Tunis je lani imao jako lošu sezonu i pokušat će se dići iz pepela, kao i Španjolska, koja je 2009. imala snažan pad stranih turista od 8,7 posto. Čuvena Mallorca je, recimo, bila u padu 10,7 posto, na Balearima je bilo deset posto manje Nijemaca nego godinu prije. Španjolci ne skrivaju da su voljni potrošiti golem novac da bi vratili izgubljene pozicije. Velik povratak na međunarodnu turističku scenu planiraju i azijske zemlje, kojima je također bitno naštetila lanjska financijska kriza.
Hrvatskoj prije svega trebaju dulje sezone. To su gotovo jednoglasno poručili njemački turoperatori tijekom sastanka s ministrom turizma Damirom Bajsom i hrvatskim hotelijerima. Njima dulje sezone znače bolji posao, više novca, a ne treba trošiti riječi na to što bi to značilo hrvatskom proračunu.
Evo nekoliko trendova potvrđenih i na prošlotjednom ITB-u, potencijalnih vodilja za podizanje ovdašnje turističke kvalitete. Prema analizama, slobodni mladi Nijemci pokazuju visok interes za city break turama i kulturnim turizmom. Na žalost, zanemariv broj gostiju u Hrvatsku dolazi u sklopu city breaka, pa čak i zbog kulturnih znamenitosti, iako imamo što pokazati.
Petnaest posto njemačke seniorske populacije (od 50 do 64 godine) rado odabire destinaciju s razvijenim zdravstvenim turizmom, no i to je kod nas u povojima. Među umirovljenicima su popularne bus ture (27 posto umirovljenika na odmor dolazi busom), dok obitelji pokazuju velik interes za privatnim smještajem, kućama za odmor. Ljudi u srednjim godinama, njih 32 posto, žele aktivan odmor. Ni ponuda hrvatskih aktivnosti nije na optimalnoj razini, smatra se da će gosti bit zadovoljni našim glavnim specijalitetom - izležavanjem na plaži.
Većina stručnjaka Svjetske turističke organizacije optimistično gleda na nastupajuću sezonu; više od 60 posto smatra ih da će godina biti bolja od lanjske. I klima na berlinskom ITB-u bila je dobra, pozitivna, kao i prognoze naših hotelijera koji nisu bili u grču.
Raspoloženje je dobro opisao Vlado Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, koji je cijele dane provodio na našem štandu: »Teško je prognozirati kakva će biti godina, ali se vidi da opća percepcija turističke branše ne izgleda dramatično kao lani. Klima je mnogo opuštenija. Cijena će igrati veliku ulogu u ovogodišnjem privlačenju gostiju, a zasad mogu reći, kada je moje područje u pitanju, da su nam glavna tržišta - njemačko, britansko i francusko - vrlo stabilna«.

Izvor: www.vjesnik.hr Davor Verković