• hr
  • en
  • de
  • it

16.02.2010. Ultrazvučni antifouling – pokušaj ili budućnost

Zacjelo svi brodovlasnici i ekolozi znaju da antifouling premaz, iliti na hrvatskom protuobraštajna zaštita, uvelike zagađuje more. No, do sada se nije našlo odgovarajuće rješenje. Jedino sam jednom čitao članak o tome kako je jedan ekološki svjestan jedriličar nakon desetljeća potrage za bezazlenim antifoulingom otkrio kako na havajskom otočju domoroci koriste chilli. Objeručke je to prihvatio i u Yachting Worldu opisao svoje iskustvo - kad je sav ponosan zaorao valove, doduše je postigao solidnu brzinu, ali je za sobom je ostavio žarkokcrveno-narančasti trag. Sve je završilo ponovnim vađenjem njegovog plastičnog broda i premazivanjem klasičnom, nimalo ekološkom protuobrastajućom bojom. Zaključio je kako chilli djeluje, ali očito samo na - drvene brodove.
Brodovi se u pravilu premazuju jedanput godišnje. Boje se vremenom otapaju i aktivni sastojci ulaze u morski okoliš. Brzina otapanja prvenstveno ovisi o samim bojama (odnosno kako su aktivne komponente ugrađene u boje), pH, temperaturi i salinitetu okoline, brzini strujanja vodene mase, odnosno brzini kretanja broda i sl.
Naročito su nezgodne samoljušteće boje jer mi time zapravo konstantno "solimo" dno otrovom.
Spojevi bakra u protuobraštajnim bojama sprečavaju rast algi.
Najlakše ćemo se uvjeriti u opasnost protuobraštajnih boja ako u bilo kojoj luci, bez obzira na obilje hrane, pogledamo na mjesto gdje se ispiru brodovi i vidjet ćemo mrtvo područje.
Novi pokušaj rješavanja problema je ultrazvučni antifouling.
Sustav funkcionira tako da se valovi zvuka odbijaju od trupa, a budući da su ultrazvučni pretvarači pričvršćeni za trup, odzvanjati će po čitavom području trupa. No, to također funkcionira pod lukom od 180 stupnjeva ispod i oko lica ultrazvučni pretvarača, te je iz tog razloga toliko važno pravilno postavljanje, a zahvaljujući tome moguća je zaštita podvodnog propelera koji nije izravno pričvršćen za trup (osim preko niza varova).
Pogodan za sve vrste materijala od kojih je izrađen trup, izuzev drva.
Kod postavljanja uređja vodena linija je odlučujući čimbenik... dakle, ako je vodena linija Vašeg broda do 10 metara, odabrat ćete sustav Ultra 10 koji ima jedan ultrazvučni pretvarač i pozicionirat ćete ga u području krmene propele, između i iznad, na mjestu gdje osovina na kojoj je postavljen propeler izlazi iz trupa (v. prikaz).
Ako Vam je vodena linija između 10 m i 20 m, odabrat ćete sustav Ultra 20 s dva ultrazvučna pretvarača. Primjenjuju se ista pravila, ali dodatni ultrazvučni pretvarač treba postaviti približno na trećinu puta od pramca broda prema unatrag. To će omogućiti da prednji dio trupa i eventualni pramčani propeleri ili dodatni podvodni propeleri ostanu čisti. Gdje treba postaviti ultrazvučne pretvarače vidljivo je i iz prikaza.
Za plovila iznad 20 metara jednostavno se postavljaju dodatne jedinice, ali naravno da postoje brojne druge komponente o kojima je potrebno voditi računa kada je riječ o toj veličini broda. Što je plovilo dulje, to je i područje ispod vode veće, a promišljanja o tome gdje pozicionirati ultrazvučne pretvarače složenija.

Tipovi uređaja

 

Ultra 10 SOLAR
Cijena uređaja 1295 £ (bez poreza)

 

 


Ultra 20 SOLAR
Cijena uređaja 2045 £ (bez poreza)

 

 

 

Solarni punjač
Cijena uređaja 450 £ (bez poreza)

 

 


Rezultati u primjeni su odlični.

 

 

 

 

Prije upotrebe

 

 

 

 

 

 

Poslije upotrebe

 

 

 

Za razliku od konvencionalnog protuobraštajnog sredstva, nisu poznati nikakvi štetni utjecaji na okoliš. Usto, brodovi su brži i troše manje goriva.
Veliki broj zadovoljnih vlasnika uređaja opravdava ulaganje. Uređaj možete nabaviti kod tvrtke Belvon d.o.o. koja je prodajni zastupnik za domaće tržište. Informacije na www.belcon.hr ili dođite na Sajam sporta i nautike u paviljon 11A štand 19.

Video prikaz djelovanja i instalacije sistema ultrazvučnog antifoulinga