• hr
  • en
  • de
  • it

15.12.2010. Fenomen senjske bure

»Fenomen senjske bure« naziv je prve promotivno-turističke brošure posvećene senjskoj buri. Autori su joj članovi senjske Udruge za bolju kvalitetu življenja »Senj 21«, koji su, ističu, ovim su izdanjem slikom i riječju čari bure prezentirali u nizu vidova života u Senju.
Među ostalim pojašnjava se kako bura nastaje, te kakvu klimu (do)nosi. Senj ima najviše vjetra na Jadranu, ali istodobno i čak 2240 sati sunčeva sjaja i samo jedan dan magle godišnje.
Objašnjava se i zašto je senjska bura fenomen, donose dvije legende o buri te brojne izreke, a prezentiraju se i načini na koje se bura može iskoristiti, primjerice za proizvodnju energije, za jedrenje, ali i za sve željne neobičnog doživljaja i avanture.
Senj ima najviše vjetra na Jadranu, ali istodobno i čak 2240 sati sunčeva sjaja i samo jedan dan magle godišnje Objavljeni su i podaci o ljekovitom utjecaju bure na tijelo, jer donosi bolje raspoloženje, ali i gurmanska strana bure koja suši pršute i daje poseban štih ispaši stoke travom pomiješanom sa morskom soli.Brošura »Fenomen senjske bure« javnosti je predstavljena na skupu Gradskoj knjižnici Senj. Uveličala ga je i izložba fotografija o buri senjskog fotografa Mile Mrakovića-Micija, čije fotografije su korištene i u samoj brošuri.
- Ovom brošurom poručujemo da je s burom zanimljivo živjeti, te da u Senju u izboru vremena svi glasaju za buru, posebno oni koji su uz buru odrasli i znaju se nositi s njenim čudima, a za posjetitelje Senja i turiste bura je nesvakidašnji doživljaj i avantura.
Brošura je prilog naše udruge u stvaranju brenda bure, ali i u promociji Senja onim što većina drugih turističkih mjesta nema, kao specifične turističke destinacije, a sve s ciljem da Senj po buri postane još više prepoznatljiviji, rekao je među ostalim dr. Miroslav Prpić, predsjednik Udruge »Senj 21«.
Brošura je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku u dvije tisuće primjeraka. Tiskanje su pomogli Grad Senj i njegova Turistička zajednica, te Ministarstvo turizma. Ovo je, rekao je Prpić, tek prvi projekt o buri u planovima Udruge, koja će nakon prve radionice na kojoj je s književnog, pomorskog i meteorološkog aspekta progovoreno o ovom vjetru, uskoro upriličiti i novu radionicu o još nekim aspektima života u Senju na koje bura utječe.

Izvor: www.novilist.hr