• hr
  • en
  • de
  • it

15.10.2010. Do pomorskih zvanja uskoro i bez diplome

Alternativni model školovanja pomoraca za najviša brodska zvanja mogao bi ući u primjenu početkom idućeg semestra ove akademske godine, ili na početku iduće, najavila je Maja Mrakovčić-Kostelac, v.d. ravnateljice Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka na stručnom skupu o obrazovanju pomoraca u Rijeci.
Skup je održan na Pomorskom fakultetu, a sudionike je pozdravio i britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt. Britanski sustav obrazovanja pomoraca predstavio je John Bazley, s Warsash pomorske akademije, istaknuvši kako je kvalifikacije za najviša pomorska zanimanja tamo moguće steći na različite načine, koji se uglavnom baziraju na pomorskoj praksi, a tek manjim dijelom na predavanjima te nisu vezane uz akademska zvanja za koja se pomorci posebno, dodatno obrazuju.
Najviše zanimanja očekivano je izazvao predstavljeni prijedlog modela alternativnog školovanja, što će pomorcima bez fakultetske diplome omogućiti da napreduju do zvanja zapovjednika broda ili upravitelja stroja.
Prema sadašnjem prijedlogu takav model školovanja moći će upisivati pomorci sa završenom srednjom pomorskom školom, položenim časničkim ispitom i 36 mjeseci plovidbe u svojstvu časnika na brodu. Oni će pohađati poseban program u trajanju od šest mjeseci koji će provoditi isključivo visokoškolske ustanove za obrazovanje pomoraca.
Oko tog se pitanja razvila prilično burna rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici akademske zajednice, sindikata i udruga pomoraca, poslodavaca u pomorstvu, brodara, ali i nekolicina iskusnih pomoraca koji su prisustvovali stručnom skupu.
Navedeni su brojni argumenti za i protiv stjecanja najviših zvanja bez fakulteta, no uglavnom je zajednički stav bio da model školovanja, bio on klasičan ili alternativan, ne smije ići na uštrb znanja i vještina potrebnih za odgovorna zvanja prvih časnika, upravitelja stroja i zapovjednika broda.

Izvor: www.novilist.hr