• hr
  • en
  • de
  • it

15.10.2010. Bajs: I u rujnu nastavak pozitivnog turističkog trenda

U hrvatskom turizmu i u rujnu su se nastavili pozitivni trendovi kao i u glavnom dijelu sezone, pa je unatoč relativno lošim vremenskim prilikama ostvaren porast turističkih dolazaka od tri posto i noćenja od šest posto u odnosu na lanjski rujan, istaknuo je danas u Zaboku ministar turizma Damir Bajs.
Na konferenciji za novinare u Hotelu - Dvorac Gjalski ministar je sa suradnicima i predstavnicima grada Zaboka te predstavnicima Krapinsko-zagorske županije iznosio prve podatke za rujan i ovogodišnjih devet mjeseci iz sustava turističkih zajednica, a koji se odnose na hrvatski Jadran i grad Zagreb. Po tim podacima u rujnu je u Hrvatskoj boravio 1,1 milijun turista koji su ostvarili 6,6 milijuna noćenja, što čini poraste od tri i šest posto u odnosu na lanjski rujan, dok je u prvih devet mjeseci ove godine Hrvatsku posjetilo 9,8 milijuna turista - ili tri posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Također u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno je ukupno 59 milijuna noćenja, što je porast od šest posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2009. godine. Najbolje rezultate na Jadranu ostvarile su Zadarska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija. Među stranim tržištima ministar Bajs istaknuo je porast dolazaka gostiju iz Njemačke, Poljske, Španjolske, Slovenije, Austrije i Češke dok su se minusi nastavili iz Italije.
Dobri rezultati rujna posljedica su udruženog oglašavanja s tour operaterima te zalaganja svih turističkih djelatnika koji su ovu sezonu shvatili oprezno, nisu se opustili i rade maksimalno, naglasio je ministar Bajs. Hrvatska se već aktivno priprema i za 2011. godinu. Tako će turističke mjere za iduću sezonu među prvima od konkurentskih zemalja dovršiti i predstaviti prije najveće svjetske turističke burze u Londonu, početkom studenoga, kako bi se što kvalitetnije mogla "boriti s konkurencijom", dodao je.
Na novinarski upit o prihodima u turizmu ove godine ministar turizma Bajs je kazao kako su brojke o fizičkom turističkom prometu (dolasci i noćenja) do sada najbolje u hrvatskom turizmu, te da bi bilo dobro da slično bude i s financijskim brojkama (prihodom).
Za iduću godinu cilj hrvatskog turizma bit će održanje udjela hrvatskog u europskom turizmu od nešto više od dva posto, te povratak domaćeg gosta, za što se pripremaju i posebne mjere za 2011. godinu. Ministar Bajs istaknuo je i da je važno razvijati kontinentalni turizam za što postoji sve veće zanimanje te veliki potencijal za povećanje sadašnjeg udjela od pet posto u ukupnom hrvatskom turizmu. U tom smislu kazao je da su dvorci veliki turistički potencijal te kako bi ih bilo dobro iskoristiti za turističku ponudu jer bi ostali zaštićeni (kulturni spomenici), a istodobno postali i komercijalni.

Izvor: www.mint.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top