• hr
  • en
  • de
  • it

15.08.2010. Pronađen spremnik za kisik sa bombardera

U šibensku Pomorsku policiju stigla je dojava s točnim opisom mjesta: kod uvale Pinizel na Žutu na oko pet metara dubine nalazi se- mina!
Brodom "Sv. Nikola Tavelić" na lice mjesta stigli su i ronioci Interventne policije, pronašli i snimili predmet sličan mini, no- ispostavilo se- nije mina nego spremnik za kisik sa savezničkog bombardera B-24 koji se, i sam pogođen nakon bombardiranja njemačkog grada Masserschmita, 9. svibnja 1944. srušio na brdo Grba iznad naseljene uvale Pristanišće na otoku Žutu!
Prije, sad već 15 godina, to je mjesto uz pedesetu godišnjicu pada zrakoplova pohodio pilot bombardera Donald C. Manlove a cijela se posada spasila iskočivši padobranima u kanal između Žuta i Kornata, opsežnu priču o tome donijela je upravo "Slobodna".
Inače, na žutskoj Grbi i danas se vide tragovi na mjestu gdje je pao i gorio avion, a oni čak i vidljiviji nalaze se još uvijek- posvuda u Murteru! Naime mjesecima nakon pada bombardera - tvrđave, stanovnici Pristanišća imali su običaj reći "nedilja je, ajmo na avijon!" a onda bi, pričaju i danas, išli ka' u dućan: s "avijona" su skidali što se dalo skinuti!
Bilo je tu svega: laštika, kaiša, botuna, lima, gume od koje su radili potplate za opanke, od oplate zrakoplova su napravljena mnoga vrata murterskih kokošinjaca, a jedan od vrlo korisnih predmeta bio je upravo i ovaj naš novopronađeni- spremnik za kisik!
Neki su završili kao "brunzin" prerezani na pola, neki kao rezervoar za naftu za murterske gajete i leute - jedan takav i danas "radi" na gajeti MU-108 obitelji Skračić! Policajci ronioci Ivica Vukman i Ive Buva i posada "Sv. Nikole Tavelića" tako su otkrili i dodali još jedan detalj lijepoj priči o padu savezničkog zrakoplova B-24 na Žut 1944. godine, priči koja je sretno završila.
Desetoricu članova posade su spasili partizanski brodovi "Miran" i "Streljko", odvezli su ih na Vis, potom su se vratili u svoju domovinu Ameriku, a pilot Donald C. Manlove, tada kao 77 godišnjak, poljubio je tlo rive u Pristanišću kad se nakon 50 godina vratio na otok na kojemu je život završio njegov bombarder.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr