• hr
  • en
  • de
  • it

15.08.2010. More brodova, malo prekršaja i nesreća

U odnosu na broj plovila na moru, prekršaja je zapravo malo, a srećom i nesreća. Takav se zaključak nameće nakon cjelodnevne plovidbe zadarskim otočjem u akciji "Sigurnost na moru 2010." koju je, u pojačanom nadzoru, drugi put ove sezone provela Lučka kapetanija Zadar.
S četiri strateški raspoređene brodice, 10 inspektora obavilo je 53 pregleda, izdalo osam prekršajnih naloga i devet mandatnih kazni uz naplaćenih 21.000 kuna. U nadzor krećemo s brodom s kojega akciju vodi Mirko Petrica, v.d. načelnika sigurnosti plovidbe, a pomažu mu inspektor Boris Medić i voditelj brodice Slaven Brkić.
Pregledavamo dokumente posada i plovila, kontroliramo glisiranje unutar 300 metara od kopna, posebno u morskim prolazima. Uz našu brodicu, iz Zadra kreće još jedna s kapetanom Slobodanom Matićem, iz Sali i Božave zajedno kapetani tih ispostava Ivan Švorinić i Vjeko Borojević, iz Silbe i Ista kapetani Bogdan Lazarin i Zvonko Starešinić. Slika na moru je čudesna - brodova kao u priči.
Gužva u Telašćici - Na moru sam 20 godina, a ovakav promet u Telašćici još nisam vidio. Što vezanih, što u isplovljavanju ili uplovljavanju, sigurno je stotinjak brodova - javlja nam Švorinić.
- Samo u srpnju strancima smo izdali 6950 vinjeta ili pet posto više nego lani, pa ova gužva i ne čudi - dodaje na to Petrica, dok prolazimo kroz Mali Ždrelac u kojemu baš sva plovila što ih vidimo usporavaju i pažljivo ulaze u kanal.
Slično je u Tražetu, prolazu između Knežaka i Malog Iža, dodatno suženog privezištima s bovama. Istina, gliseri nas izdaleka uočavaju pa pred ulaz u Tražet usporavaju, neki i ne baš previše. Zaustavljamo mladi talijanski par, upozoravamo, a oni se ispričavaju.
Svi su im dokumenti, uključujući vinjetu, u redu, isto kao i jahtama koje kontroliramo. Na pličinu kod Žižnja nasukala se jahta, javljaju, pa jedna od brodica "ispada" iz akcije, a mi plovimo prema Maloj Proversi, uskom prolazu između Dugog otoka i Katine, ulazu u Park prirode Telašćica. Iz prolaza izlijeće gliser, za njim još jedan, oba preblizu obali.
Trubimo, ubrzavamo za njima, zaustavljamo jednog pa drugog - Talijani uopće ne znaju da je zabranjeno glisirati, Nijemci su uvjereni da udaljenost od kopna mora biti 200 metara. Prolaze s opomenama, mjerač pokazuje da im se brzina može tolerirati. Nema snimanja Stižemo do prolaza i, dok kao i ostali strpljivo čekamo red da uđemo, imamo što vidjeti - cijelo more svih vrsta plovila na sve strane. Ettore Puzziarelli iz Milana kaže nam da dolazi već 20 godina i takvu masu brodova još nije vidio.
Nisu svi tako razgovorljivi - Talijan s velike jahte, na kojoj su baš lijepe cure, niti razgovara niti dopušta snimanje. Na putu za uvalu Mir zaustavljamo oveći gumenjak - plovi brže od 15 milja. Mladi Englez, zapovjednik goleme jahte u čarteru, bez prigovora plaća 1100 kuna kazne.
- Malo sam se zanio - kaže.
U most iznad Malog Ždrelca udario katamaran - javljaju pa brzamo tamo. Inspektori će najprije pomoći, a onda satima obavljati očevid i ispunjavati formulare. Akcija je za danas i za nas završila.
Susreli smo svakih ljepota, među njima i 37 metara dugu čeličnu jahtu "Private lives". Modrog trupa i bijelog nadgrađa, plovi pod zastavom Kajmanskih Otoka, u čarteru je i na njoj je pet ruskih parova i sedam članova posade. - Bilo je nešto Amerikanaca, ali uglavnom je unajmljuju Rusi. Imaju novca - kaže nam zapovjednik.
Koliki je najam, ne zna, ali na svoju se plaću ne žali. Jahta ima vez u Tivtu, a plovi uglavnom hrvatskim dijelom Jadrana. Nosi dva jet-skija i dva velika gumenjaka, a vozi vrlo ekonomično - 12 milja uz potrošnju od 60 litara goriva na sat.
Gužva u uvali Mir zauzeti su svi vezovi uz obalu i sve bove.
Ovako je tek nekoliko posljednjih dana, kažu nadzornici u Parku prirode Telašćica. Ne žale se na pojačan posao, bilo bi dobro, kažu, da tako potraje. Gledajući kako su uz tri gata jedan uz drugoga, kao sardine, poredani izletnički brodovi, ne možemo se oteti dojmu da bi im, ako je već dopušteno dovoditi goste, trebalo osigurati bolje uvjete.
Pa iako je riječ o parku prirode - i baš zbog toga - izletnicima što ih dovode omogućiti normalan i siguran pristup, koji isključuje prelazak preko nekoliko brodova.

izvor: www.slobodnadalmacija.hr