• hr
  • en
  • de
  • it

15.04.2010. Požar u Solarisu: starci na Žirju bez lijekova s kopna

Među brodovima koji su u noći na 13. travnja izgorjeli i otišli u lagum u Solarisovoj marini, u plamenu je nestao i devetmetarski "Marco Polo" po imenu "Jadran", Centra za pomoć i njegu Grada Šibenika. S njim je u ovom trenutku prekinut najučinkovitiji način na koji je Centar skrbio o gotovo devedeset starih i nemoćnih otočana na najudaljenijim otocima šibenskog, arhipelaga Žirju i Kapriju, te na Zlarinu.
Brod i ljudi iz Centra dva-tri puta su tjedno - ovisno o potrebama i vremenskim uvjetima - obilazili otoke dostavljajući starim i nemoćnim ljudima lijekove, ortopedska pomagala, namirnice, kućne potrepštine, ogrjev, često pružajući pomoć na licu mjesta - od kućnih popravaka i cijepanja drva nadalje. Na Žirju su u službi Centra dvije gerontodomaćice, a na Kapriju jedna, i sve zajedno je stasalo i postojalo kao izvrstan primjer skrbi o starim i nemoćnim otočanima.
- Tim smo brodom vozili i patronažnu službu Doma zdravlja da starim ljudima izmjere tlak ili, na primjer, medicinsku sestru koja je na Zlarinu starim i nemoćnim ljudima vadila krv da ne moraju u grad. Znali smo voditi i naše korisnike iz drugog programa, Dnevnog boravka u gradu, koji su s nama išli kao aktivisti na otoke, tamo se družili sa starim ljudima, svojim vršnjacima, i to je bilo izuzetno dobro i korisno i za jedne i za druge.
Sada nam je olakotna okolnost to što na Žirju i Kapriju imamo gerontodomaćice, ali neke aktivnosti bez broda više nisu moguće. Strašno nas je pogodila vijest da je "Jadran" izgorio - kaže Helena Roško, voditeljica projekta "Dnevni boravak i pomoć u kući" što su ga financirali Ministarstvo obitelji i Grad Šibenik. Brod "Jadran" bio je u pravom smislu prva pomoć za stare i nemoćne otočane.
Ravnateljica Centra Vlasta Ćaleta kaže da će posao sada organizirati uz pomoć redovitih brodskih pruga, no to će funkcionirati samo za dostavu potrepština i uz pomoć tamošnjih gerontodomaćica, jer da bi ekipa Centra posjetila, na primjer, Žirje, na terenu bi morala praktički ostati cijeli dan - bez mogućnosti obilaska i Kaprija ili Zlarina.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr Jordanka Grubač

 



 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top