• hr
  • en
  • de
  • it

15.03.2011. Zepter tuži Slovence zbog uređenja interijera jahte

Trebao je to biti još jedan uspješan potez poznatog srbijanskog biznismena i jednog od najbogatijih ljudi Europe Philipa Zeptera kada je sebi odlučio pokloniti, a svijetu pokazati jahtu totalno drukčiju od drugih. Međutim, zbog loše odrađenog posla na unutrašnjem uređenju Zepterovi odvjetnici na trgovačkom su sudu pokrenuli postupak protiv slovenske tvrtke »Kolpa-invest«, a pedesetmetarska jahta »joyMe«, koju je projektirao poznati splitski arhitekt brodova Srđan Đaković , prošli je petak naprasno iz kraljevičkog brodogradilišta preseljena u Nautički centar Prgin kraj Šibenika.
Tvrtki »Kolpa-invest« iz Novog Mesta, koja posluje u sastavu slovenske Kolpe, povjeren je posao na uređenju interijera jahte, čiji je unutrašnji dizajn osmislila mlada i perspektivna Zepterova sunarodnjakinja Marijana Radović , iz milanskog studija »Stand by«. Zašto, kako i tko je kriv - postoje dvije strane priče.
U Zepterovom timu glavnu je riječ, umjesto Trogiranina Blaža Bublea koji je već nekoliko mjeseci nedostupan za naše pozive, preuzela je Lidija Petričević . Ona je potvrdila da su donedavnu poslovnu suradnju sa Slovencima sada »preuzeli« odvjetnici. Bez uvijanja, Petričević je objasnila da je do prekida suradnje s »Kolpa-investom« došlo zbog njihovih probijanja rokova i nekvalitetno obavljenog posla. To se poklapa s pričama iz nekih drugih izvora koji su imali prilike vidjeti što se napravilo u unutrašnjosti Zepterove jahte.

Neki, tako, spominju loše postavljene pločice, ormare koji nisu u planiranim gabaritima, pa čak i izgled šanka na najgornjoj palubi, odmah pored velikog jacuzzija, koji bi se, navodno, više uklopio u gostioničarski ambijent nego u jahtaški luksuz.

Slovenska strana priče je, naravno, drukčija. Direktor »Kolpa-investa« Andrej Jerina u dopisu tako navodi da su kritike iz »Philip Zepter Jahte« plasirane s razlogom izbjegavanja plaćanja njihovih obveza. O kojem je točno iznosu riječ, nismo uspjeli doznati. Lidija Petričević, pak, oponira i tvrdi da su sva plaćanja prema »Kolpa-investu« bila avansna te da je preostao tek jedan mali dio. Međutim, nakon probijenih termina i nekvalitete , kako kaže Petričević, sve dosad plaćeno i neplaćeno moguće dobije i sudski epilog.
- Mi smo obavili naš posao sukladno našoj ponudi i ugovoru. Naručitelj je postupio neprofesionalno jer nije osigurao potrebne dokumentacije prema ugovoru, isto tako i samo vođenje i koordiniranje projekta bilo je nestručno od strane naručitelja. Postupak sa strane »Philip Zepter Jahte« sad se vodi na nadležnom sudu, a mi pripremamo svoju tužbu prema naručitelju, odgovor je direktora »Kolpa-investa« Andreja Jerine. Na naš upit da li su dosad obavljali slične poslove i opremanja luksuznih jahti, Jerina je odgovorio potvrdno, ali bez specificiranja o kojim je jahtama odnosno referencama riječ.

Da Zepter, rođen kao Milan Janković u Velikom Gradištu, stotinjak kilometara od Beograda prema Rumunjskoj, smještenom na zlatonosnoj rijeci Pek, voli krenuti drukčijim putevima, bez obzira na novac kojim raspolaže, svjedoče i priče prema kojima je kod uređenja interijera jahte prvenstveno povodilo za originalnošću, a ne samo »golog« luksuza kojeg novac može kupiti. Daleko od toga da unutrašnjost Zepterove jahte neće odisati bogatstvom kojim vlasnik raspolaže. Moguće je najbolju ilustraciju dao jedan naš sugovornik koji opisuje kako Zepter za svoju jahtu nije išao na klasu jednog »Ferrarija« već jednu ili dvije stepenice niže. Jacuzzi na samom vrhu, sa klimatiziranim šankom (barem kako je zamišljen), ležaljkama, vlasnikovim apartmanom na najgornjoj od tri palube, što je atipično, velikim krmenim platoom, praktički, u razini mora odakle vlasnik i njegovi gosti mogu održavati formu i zdravlje u teretani, solariju i salonu za kromoterapiju, potom mini ronilački centar, dva jet-skija i gliser za morske gušte, sve to već ima svoju cijenu. Donedavno eksponirani i glavni u nadgledanju gradnje jahte Blaž Buble spominjao je da će se jahta iznajmljivati za, ni više ni manje, nego 200 tisuća eura tjedno.

Bez obzira na teškoće i specifičnost jahte »by Philip Zepter«, dok je trajalo njezino opremanje u »Kraljevici«, pojavili su se i potencijalni kupci. Tada su nam iz Zepterovog tima samo naveli da je u pitanju jedan tajkun iz Azije. Sve oko toga krilo se kao zmija noge, pa je postojala sumnja ne radi li se moguće samo o marketinškom triku jer nisu željeli specificirati čak ni iz koje zemlje točno dolazi. Ipak, potvrdilo se da je u pitanju bio jedan bogati Ukrajinac koji je sa svojom svitom dolazio u škver. Međutim, Zepter je odustao od prodaje svojeg prvog »čeda« zbog kojeg, očito, prolazi kroz prave »porođajne muke«.

Sada rade Austrijanci
Štafetnu palicu za završno opremanje interijera »joyMe« sada su preuzeli Austrijanci. Riječ je o vrlo respektabilnoj tvrtki, specijaliziranoj za tu vrstu posla - bilo je sve što je o tome dalje htjela reći Lidija Petričević.

"Kraljevici" još 200.000 eura
Odluka da se »joyMe« preseli iz Brodogradilišta »Kraljevice« u Prginovo brodogradilište u Šibeniku, donijeta je naglo - u tjedan dana. Kraljevički škver tako će među svojim referencama moći »nategnuti« i jahtu Philipa Zeptera, no činjenica je da je u pitanju samo bio trup. Sve ostalo obavljano je u aranžmanu Zepterovog tima. To što je »joyMe« gotovo godinu dana bila privezana u kraljevičkom bazenu, menadžmentu ovog škvera služila je kao dobra reklama jer brend i potpis »by Philip Zepter« u svijetu ipak znači kvalitetu i originalnost. Preseljenjem jahte u Šibenik kraljevički brodograditelji ostali su, tako, na gubitku. Očito je nečija procjena da Prginov Nautički centar pruža bolje uvjete i okružje da se »joyMe« konačno završi i da Zepter zaplovi Jadranom ili kuda ga već financijska sloboda odnese.
Od početka ljeta prošle godine, kada je Zepterova jahta, trebala potpuno dovršena isploviti, pa je tako planirana i njezina promocija na velikom spektaklu F1 u Monte Carlu, Zepter plaća vez »Kraljevici«. Kako doznajemo, riječ je o 15 tisuća eura mjesečno. Direktor škvera Irvin Badurina prošli je četvrtak, dok je »joyMe« pred Šibenikom čekala prijem u Prginovoj marini, potvrdio je da je sa Zepterovom tvrtkom napravljen završni obračun prema kojima »Kraljevica« još dobiva dvjestotinjak tisuća eura, što za vez, što za manje dodatne radove koji su naknadno zatraženi na jahti. Badurina hvali Zeptera kako je vrlo uredan i korektan platiša.
- Naša tvrtka kontinuirano izvodi redoviti program za jahte i obavila je poslove opremanja dijelova interijera više brodova po zapadnoj Europi, zaključuje se u dopisu kojeg smo dobili od Jerine.

Izvor: www.novilist.hr