• hr
  • en
  • de
  • it

14 kažnjenih zbog glisiranja među kupačima

Četiri plovila pulske Lučke kapetanije i isto toliko policijskih brodica te jedan policijski helikopter patrolirali su u nedjelju od 9 do 15 sati cijelom istarskom obalom u sklopu akcije "Sigurnost na moru", koja se ljeti provodi gotovo svakodnevno i prvenstveno je preventivna.

Kontrolirani su brodovi za prijevoz putnika, njihove brodske isprave i knjige te broj ukrcanih putnika. Usto, provjeravalo se pridržavaju li se sudionici u pomorskom prometu odredbi Pravilnika o redu u lukama, poput onih koje se tiču glisiranja. Također, provedena je kontrola po Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, koji se odnosi na koncesije i koncesijska odobrenja i na plažama, te kontrola plovnog puta.

 Prekontrolirana su tri broda, jedna jahta, 35 brodica te 49 plaža. Lučka kapetanija izdala je 17 upozorenja te 20 prekršajnih naloga, koji će s obzirom na to da se u 18 slučajeva radi o strancima rješavati po hitnom postupku, a za državljane RH po redovnom.
Djelatnici pomorske policije izdali su pak 14 prekršajnih naloga zbog glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, dva obavezna prekršajna naloga stranim državljanima zbog glisiranja u luci te jedan prekršajni nalog zbog neposjedovanja brodskih isprava.

Naša je novinarska ekipa u nedjeljnu akciju krenula na novoj brodici Croline 33 Petrol P-312 pomorske policije iz Poreča, koja je bila zadužena za kontrolu glisiranja. I ovdje je cilj bila prvenstveno preventiva, ne bi li se nautičari koji glisiraju gliserima, brodicama i jet-skijima zadržali na udaljenosti većoj od 300 metara od obale. U protivnom im slijedi kazna od tisuću do 15 tisuća kuna.

Tročlana posada koju čine policajci, voditelji ophodne brodice Igor Justinčić i Sergio Ipsa te iznimno zbog akcije i pomoćnik načelnika PP-a za pomorsku policiju Niko Jurić, primila nas je na brod u 10 sati te smo se s Carinskog gata na porečkoj rivi uputili prema sjeveru, u kontrolu duž obale turističkog naselja Materada, autokampa Ulika, turističkog naselja Červar Porat te autokampa Solaris na Lanterni.

Mirno more i lijepo sunčano jutro već su izmamili nautičare na pučinu. Policijska se brodica kreće tristotinjak metara od obale, a sva plovila u našoj blizini poštuju pravila.

Na prvog prekršitelja naišli smo nedaleko od obale Solarisa - gumenjak na kojem se nalazio talijanski bračni par glisirao je 150 metara od obale. Upozoren sirenom zaustavio se i privezao uz policijsku brodicu, a Ipsa je upozorio Talijana na prekršaj i pozvao ga na brod.Nakon prvotnog opravdavanja Talijan je ipak priznao da zna da je počinio prekršaj i nagazio malo više po gasu, ali se nije nadao kazni. Nakon ispunjavanja obrazaca izrečena mu je kazna i uručena uplatnica na iznos od tisuću kuna, što je dužan uplatiti u roku od osam dana jer u protivnom ne može napustiti zemlju.

Policijska je brodica nastavlja put prema Tarskoj vali, a na putu nas obilazi policijski helikopter koji je tijekom akcije patrolirao iz zraka i upozoravao policajce na prekršitelje na moru. Pred Tarskom valom porečki su se policajci sastali s posadom broda Lučke kapetanije iz Umaga, a nakon pozdrava i potvrde da je sve pod kontrolom okrećemo se i nastavljamo prema jugu, prema Plavoj i Zelenoj Laguni i Funtani.

Justinčić, koji ovo područje poznaju kao svoj džep budući da ovuda patrolira već 25 godina, kaže da je riječ o lokaciji na kojoj se najčešće susreću s problemom glisiranja u blizini obale. Ali, ovaj put sve je na moru mirno, gliseri su daleko od obale i kupači su sigurni.
Nautičare na dva manja gumenjaka koji su na granici glisiranja policajci upozoravaju zvučnim signalom da smanje brzinu, čemu se oni kad čuju o čemu je riječ brzo pokoravaju. Akcija je najavljena pa su i nautičari na oprezu, a svoje su vjerojatno učinili leci policije o opreznoj plovidbi, koji su distribuirani po kampovima i turističkim naseljima.

- Od početka srpnja do sredine kolovoza u porečkom akvatoriju prekršajno smo procesuirali ukupno 50 osoba zbog glisiranja unutar 300 metara od obale. Uglavnom se radi o stranim državljanima, ali ima i domaćih, veli Jurić.
Pomorski policajci vele da se akcije ne provode samo vikendom, kada su najavljene, već svakodnevno, danju i noću, jer se pomorski promet ljeti nesrazmjerno povećava, a s njime i opasnosti na moru. Cijela je posada složna da je i sama pojava policijskog patrolnog broda dovoljna da glisiranja prestanu. Ako se pokoji nautičar i ogluši, za njih nema problema - tek malobrojni "entuzijasti" uspijevaju pobjeći.

Izvor: www.glasistre.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top