• hr
  • en
  • de
  • it

14.12.2010. Pomorsko blago spremljeno u Loru

Gotovo je nezabilježeno prošlo kako je Split prije nepunih mjesec dana dobio još jedan muzej i to jedini svoje vrste na Jadranu. Kako tvrde znalci, vjerojatno i na Mediteranu.
Riječ je o Muzeju hidrografije smještenom u prostorija Hrvatskog hidgografskog instituta (HHI) kod pomorske baze Lora. Muzej je sredinom studenog otvorio predsjednik Ivo Josipović.
U prizemlju zgrade Instituta, u velikoj sali i tri popratne sobe, smjestilo se "more" eksponata vezanih uz hidrografiju, kartografiju, oceanografiju i navigaciju.
Instrumenti strogo stručnih, laiku bez prevođenja teško razumljih naziva: planimetri, batitermografi, valografi, mareografi, strujomjeri...
Izloženi ‘morski' instrumentarij obuhvatio je povijest od početka 20 stoljeća, a pomorske karte povijest od početaka 19. stoljeća kada je Napolenov službenik, otac moderne hidrografije, Charles Beautemps-Beaupre izvršio prvu obalnu izmjeru Jadrana.
U muzeju se čak nalazi i karta prve u povijesti zabilježene izmjere splitske gradske luke iz davne 1806. godine

-Glavni motiv za osnivanje muzeja bila je obljetnica 200 godina hidrografije na istočnom Jadranu koju smo proslavili 2006. godine. Ovo je blago znanja i struke - priča nam Zvonko Gržetić, ravnatelj HHI-ija. Da ne bi bilo zabune, zona odgovornosit HHI-ija je 54 tisuće metara četvornih Jadrana.
Samo jedna greška ili nedostatak na pomorskoj karti, može biti koban za ljude na moru.
-Želimo prikazati sve instrumente koji su se nekada koristili za mjerenja svih parametara koji su potrebni za sigurnost plovidbe, potom podaci o dubinama, strujama i svi elementi fizike mora-priča nam ravnatelj Gržetić, bez institucije kojom ravna, sigurna navigacija bi bila nezamisliva.
HHI svoje znanje nudi i tržištu. Izmeđi ostalog, usluge HHI-ija koriste, primjerice, kompanije za eksploataciju podmorskih bogatsva.
-Surađujemo sa talijanskim kompanijama koje u sjevernom Jadranu crpe naftu i plin. Prema našim podacima o moru, tipa dubine, struje, vrsta morskog dna i slično, te tvrtke izrađuju naftne i plinske platforme-priča Gržetić.
Glavni kartograf HHI-ija Pejo Bročić prisjetio se 60-tih godina prošlog stoljeća.
-Te su godine bile zlatno doba našeg instituta i hidrografije jer su se tada izdvajala najveća sredstva. Da nam je danas samo 10 posto koliko smo tada dobivali... - sjetan je glavni kartograf.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr