• hr
  • en
  • de
  • it

14.12.2010. ˝Pomer˝ neće na arbitražu u London

Nakon poprilične prašine koju je uzvitlao potez menadžementa »Uljanik plovidbe« koji je odlučio spor s »3. majem« vezan uz isplatu tankera »Pomer« predati u ruke arbitražnom sudu u Londonu, čini se da će primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa svojom porukom premijerki Jadranski Kosor »kući smo zakuhali, kući trebamo i riješiti« doći na svoje.
Nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva, direktor »Uljanik plovidbe« Dragutin Pavletić izvjestio je kako u cilju sporazumnog rješenja, ali i ubrzane isporuke ovog blizu 39 milijuna dolara vrijednog broda, odustaju od pokrenute međunarodne arbitraže. Zauzvrat, »3. maj« se obvezao da do konačnog rješenja neće pokušavati prodati »Pomer« nekoj trećoj strani. Sastanak »zaraćenih« strana koji je u utorak održan u Ministarstvu gospodarstva, očito, donio je rezultata jer su od danas nastupili daleko pomirljiviji tonovi između Pule i Rijeke. U resornim ministarstvima gospodarstva, mora, ali i financija očito se konačno upalila lampica da se ne mogu ponašati kao nojevi i zabijati glavu u pijesak pred nečim što su oni sami kao ministri, ili njihovi prethodnici, »amenovali« i potpisali prije dvije godine. Jer, ako taj problem ne budu riješili oni, njime će se baviti arbitražni suci u Londonu. Već sama činjenica da dvije hrvatske tvrtke pravdu, ili pravo, pokušavaju istjerati na čistac na nekom međunarodnom sudu dovoljna je sramota. Kad je još predmet spora ugovor koji je potpisan i u kojemu je aktivno sudjelovala hrvatska Vlada, onda blamaži nema kraja.
Čelnik »3. maja« Edi Kučan jučer je samo kratko izjavio kako su na sastanku u Popijačevom ministarstvu sve strane iskazale dobru volju da se konačno dođe do dogovora oko načina isplate broda. Kučan se nada kako će ova dosad ružna priča oko pulskog tankera biti okončana vrlo brzo, već idući tjedan sve bi se strane trebale ponovno sastati i staviti na stol moguća rješenja.
To znači da bi »Pomer« mogao isploviti iz opremne luke »3. maja« kroz narednih desetak dana, u svakom slučaju do kraja ove, 2010. godine. Osim ako se netko opet ne bude pravio gluh ili glup.
Na koji će se način riješiti pitanje plaćanja ovog tankera, prvog od serije od još takva tri, od kojih se dva u »3. maju« grade za zadarsku »Tankersku plovidbu«, zasad nije poznato. Baš kao što su se skrivale originalne ugovorne odredbe, velika je šansa da će se kao »zmija noge« skrivati i nađeno rješenje isplate.
U dopisu direktora »Uljanik plovidbe« Dragutina Pavletića stoji kako će »stranke promptno nastaviti s uređenjem odnosa vezanim uz primopredaju broda, naročito zatvaranja financijske konstrukcije, te će u okviru Brodograđevnog ugovora preuzetih obveza, ali i izvan toga, nastaviti s aktivnostima prema bankama kao i prema nadležnim ministarstvima i Vladi Republike Hrvatske na uključenju projekta izgradnje sva četiri broda u neki od modela iz Mjera za gospodarski oporavak Republike Hrvatske«.

Izvor: www.novilist.hr