• hr
  • en
  • de
  • it

14.09.2010. Pomorac iz Crikvenice otet u Kamerunu

Hrvatski pomorac iz Crikvenice otet je u napadu naoružanih napadača na brod Amerigo Vespucci.
Napad se dogodio u nedjelju navečer u kamerunskoj luci Douala, nakon čega je belgijska kompanija Jan De Nul, u čijoj floti brod plovi, osnovala krizni stožer koji bi trebao pregovarati s otmičarima.
Zajedno s hrvatskim pomorcem otet je i jedan član posade filipinske nacionalnosti. Iz kompanije Jan De Nul ističu kako su dvojica pomoraca oteti »unatoč svim akcijama koje je poduzeo zapovjednik broda«.
- Za sad ne raspolažemo s mnogo informacija. Ono što sa sigurnošću možemo potvrditi je da su na brod Amerigo Vespucci, zaposlen na jaružanju luke u Douali, upali naoružani napadači i oteli dvojicu članova posade. Ne zna se tko ih je oteo niti gdje se trenutno nalaze, a do sada nije postavljen nikakav zahtjev za otkupninom. Organizirali smo krizni stožer koji intenzivno surađuje s Vladama Belgije i Luksemburga, pod čijom zastavom brod plovi, te lokalnim vlastima u Kamerunu, kako bi slučaj čim prije bio riješen i da se naši pomorci sigurno vrate, kazao je u telefonskom razgovoru Pierre Tison, direktor međunarodnog odjela u Jan De Nul-u.
U belgijskoj kompaniji nisu željeli potvrditi identitet otetog hrvatskog pomorca. Istaknuto je samo da će sve informacije vezane uz daljnji tijek talačke krize ići iz kriznog stožera Jan De Nul-a.
Ipak, poslijepodne smo nakratko kontaktirali suprugu crikveničkog pomorca, koja se, iz razumljivih razloga, nije željela predstaviti, ali je potvrdila da je i ona informirana kako je upravo njezin suprug žrtva otmičara.
Iako je dobro poznato kako Kamerun spada u rizična područja svijeta, u novije doba nije zabilježena otmica hrvatskih pomoraca, ali je zanimljivo da su prošle godine, na brodu »Pompei«, također u vlasništvu kompanije Jan De Nul, četvoricu hrvatskih pomoraca oteli zloglasni somalski pirati.
U zatočeništvu su proveli punih sedamdeset dana, nakon čega su konačno završeni pregovori s piratima, te su se pomorci živi i zdravi vratili kući.

Izvor: www.novilist.hr