• hr
  • en
  • de
  • it

14.04.2011. Komercijalna sidrišta ´spasit´ će 50 tisuća eura

Od Uskrsa u Sukošanu započinje komercijalna naplata sidrišta u uvali Zlatna luka koje s postojećim sidrištima i Marinom Dalmacija postaje nova nautička oaza.
- Kako bi sidrište bilo spremno za turističku predsezonu u tijeku je postavljanje teških kamenih utega potrebnih za sidrišta. Do uskrsnih blagdana završit će svi radovi postavljanja i učvršćivanja bova te će nautičari koji doplove u sukošanski akvatorij i izvan Marine Dalmacija moći na sigurno privezati svoja plovila, rekao je Elvis Dražić, direktor komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o.
Prije nekoliko mjeseci Zadarska županija je sukošanskom komunalnom poduzeću Zlatna luka dodijelila petogodišnju koncesiju na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja sidrišta Palac i Križ, odnosno sidrišta Sukošan 1 i sidrišta Sukošan 2 u uvali Zlatna luka.
Ukupna površina sidrišta iznosi oko 15.000 metara četvornih, a sukošanski komunalci će metar četvorni koncesije plaćati tri kune, odnosno ukupno 45.000 kuna godišnje.

- Postojeće bove su vlasnici ili djelatnici komunalnog poduzeća uz pomoć ronioca uklonili iz mora kako bi po pravilima dobivene koncesije postavili komercijalna sidrišta, odnosno teški betonski uteg, lanac i bovu, objašnjava Dražić.

Ne treba isticati da sukošanski turizam svake godine postiže sve bolje komercijalne rezultate, no ima grana u kojima se gube nemali iznosi. Radi se o desecima, stotinama tisuća kuna pa je napokon došlo vrijeme da sukošanska izvršna vlast kaže - dosta!

- Mirna uvala Zlatna luka idealno je mjesto za sidrenje i zaklon od vjetra pa je svakog ljeta prepuna manjih brodova i jahtaša. Prateći kretanja plovila u posljednjih nekoliko godina u ovom akvatoriju, u komunalnom poduzeću došli smo do spoznaje da je puna brodova i jahti od konca svibnja do konca rujna, govori Dražić, ističući da se brodice četiri mjeseca u godini u toj prekrasnoj uvali koju krasi ljetnikovac Zadarske nadbiskupije - Palac sidre na divlje, a u špici ih bude i do 100 dnevno.
Kad govorimo o isplativosti i zaradi, računica je jednostavna. Godišnji gubitak od nenaplate sidrenja u uvali Zlatna luka iznosio je otprilike oko 350.000 kuna, odnosno 50 tisuća eura. Nautički turizam vrlo je otporan na globalnu recesiju. Po podacima zadarske Lučke kapetanije, svake godine u vodama zadarskog akvatorija ima sve više nautičara.

- Iznajmljivanje sidrišta bit će komercijalno. Neće se iznajmljivati po godišnjem paušalu od primjerice 500 ili 1.000 kuna već po metru dužnom brodice ili jahte. Dakle, maksimalna cijena iznajmljivanja sidrišta bit će za plovila u tranzitu i to po cijeni od 12 kuna po dužnom metru plovila. Tako će, primjerice, vlasnik plovila dužine 10 metara sidrište dnevno plaćati 120 kuna, pojašnjava Dražić, ističući da je ova investicija dugoročno isplativa.

Zakon je predvidio da općine i gradovi gospodare pomorskim dobrom svoga teritorija. Dobivanjem koncesije nad sidrištem sačuvan je bitan sukošanski resurs jer će gospodariti općinsko komunalno poduzeće, a ne privatni kapital izvana. Nelegalnom naplaćivanju sidrišta najvjerojatnije je, barem u uvali Zlatna luka, došao kraj.

Poznato je da je stav Ministarstva mora, prometa i infrastrukture godinama unazad bio da se potencira izgradnja sidrišta u uvalama, gdje se sidre manji brodovi i jahte bez kontrole. Tim više što za svaku uvalu gdje je koncesionar dobio sidrište ili privezište mora postojati pravilnik o redu u lukama i privezištima, što bi trebalo jamčiti sigurnost u njoj, o čemu mora brinuti koncesionar, kaže Dražić.

- Uređena, u skladu sa zakonom i propisima regulirana sidrišta pod legalno izdanim koncesijama dobar su primjer rješavanja problema kroničnog nedostatka marina i vezova na našoj obali. Nautičarima je itekako važno da mogu računati na siguran vez i miran san, zaključio je Elvis Dražić.

Izvor: www.zadarskilist.hr