• hr
  • en
  • de
  • it

14.04.2010. Croatia boat show dobrodošao je u Gruški zaljev

Na ideju dubrovačkoga gradonačelnika Andra Vlahušića i poduzetnika Vicenca Blagaića o održavanju Croatia boat showa iz Splita i u Dubrovniku, uglavnom se gleda blagonaklono.
No, što kažu stručnjaci, koliko je moguće jedan takav grandiozan sajam realizirati u Dubrovniku, odnosno u Gruškom zaljevu?
Akvatorij je, inače, podijeljen na dvije jurisdikcije. Jedan je dio, s vezovima za lokalno stanovništvo i marinom, pod Županijskom lučkom upravom Dubrovnik, a drugi dio, u kojem se nalazi Luka Dubrovnik, pod upravljanjem je Lučke uprave Dubrovnik.
Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Vlaho Đurković sklon je ideji o sajmu, a o mogućnostima Luke kaže da će se poslužiti narodnom poslovicom.
- Gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna. Prema tome, sve je moguće napraviti. U prvom redu treba zadovoljiti sve potrebe redovnog prometa, koji mora cirkulirati bez problema. Koliko sam razumio, to bi bilo u studenom ili prosincu.
Iako smo uspjeli produžiti sezonu na cijelu godinu stalnim dolascima kompanija "MSC" i "Grand Circle cruise" , ipak u to vrijeme nemamo tako puno prometa s kruzerima da se ne bismo mogli snaći - kazao je Đurković.
Na pitanje je li moguće sajam dijelom napraviti i u akvatoriju zaljeva Rijeke dubrovačke, odnosno da jedan dio brodova bude smješten na Batahovini, kazao je da to ne dolazi u obzir jer je taj dio obale još neuređen.
- Dubrovnik je ime, veliki brand, i ovakav sajam svakako bi dobrodošao. Trebamo vidjeti kakvi su planovi, ali u svakom slučaju, za sajam je najpovoljnije područje od zgrade Luke do novouređene operativne obale - dodao je Đurković.
S druge strane, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić je suzdržan.
- Jasno je da bi to Dubrovniku u promotivnom smislu puno donijelo, ali za odgovor na pitanje koliko je to moguće napraviti trebali bismo vidjeti kakvi su planovi Vicenca Blagaića, koliko prostora treba ustupiti i kakve su potrebe sajma.
Bude li potrebno da se sajam dijelom smjesti i na obali kojom mi upravljamo, imamo dobru volju za to, ali tek s konkretnim planovima možemo vidjeti je li to moguće izvesti - mišljenja je Pavić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr Davor MLADOŠIĆ