• hr
  • en
  • de
  • it

14.02.2010. Poticaji zrakoplovnim prijevoznicima

Ministar turizma Damir Bajs danas je u zračnoj luci Zadar nazočio potpisivanju ugovora za udružene tržišne aktivnosti Hrvatske turističke zajednice sa sustavom turističkih zajednica i gospodarskim subjektima za promidžbu regionalnih avio programa za Hrvatsku u 2010. godini.
Održati postignuti povećani udio na međunarodnom tržištu u Europi, koji je premašio dva posto i povećati ukupni udio domaćih gostiju posebnim promocijskim aktivnostima, dva su ključna cilja ovogodišnje turističke sezone, naglasio je ministar Damir Bajs.
Općenito se smatra da će i tijekom 2010. godine aviodestinacije biti pod povećanim pritiskom. Zbog ekonomske krize turisti će i dalje birati destinacije do kojih će moći jednostavnije i jeftinije stići svojim osobnim automobilima, pa je stoga Ministarstvo turizma ove godine proširilo mjere za poticanje organiziranih turističkih dolazaka zračnim prijevozom u Hrvatsku, s prošlogodišnjih dva na ovogodišnja tri modela.
Plan je prema spomenutim modelima IV, V i VI organiziranim zračnim prijevozom u pred i posezoni i low cost programima u pojedine regije u Hrvatsku u 2010. godini dovesti ukupno 420.840 gostiju. Za to se planira izdvojiti ukupno 5,62 milijuna eura, dok je 2009. godine izdvojeno ukupno 2,31 milijuna eura.
Preko zračnih graničnih prijelaza u 2009. godini, u Hrvatsku je ušlo 2 milijuna putnika što je 5 posto manje nego godinu prije. Od ukupnog broja putnika 82 posto su strani, što je manje za 4 posto, dok udjel zračnog graničnog prometa u ukupnom graničnom prometu iznosi 3 posto, rekao je ministar.
Pripreme za turističku 2010. godinu krenule su još u 2009. godini, a mjere su definirane kroz suradnju Svjetske turističke organizacije (UNWTO) i Ministarstva turizma, rekao je, dodavši kako su ugovori o udruženim tržišnim aktivnostima posljedica intenzivnih djelatnosti obavljenih u prošloj godini, u što je uključeno niz mjera koje se tiču zrakoplovnih prijevoznika.
Turistička godina koja je pred nama je neizvjesna i bit će to za hrvatski turizam prije svega godina last-minute rezervacija, s još važnijom ulogom Interneta i godina stranog gosta. Također, bit će to godina bliskih odredišta koji će i dalje biti traženija nego daleka putovanja, a gost će više nego ranije tražiti vrijednost za novac. Glavni će oslonac i dalje biti na kampovima, marinama i privatnom smještaju, hotelski će sektor unatoč blagom oporavku i dalje biti izložen teškoćama. Najzad, u ovoj će godini većina konkurentskih zemalja snažno pojačati promociju provođenja odmora u domaćim destinacijama kako im se ne bi ponovila treća loša turistička godina zaredom, te će se nastaviti oštra bitka za svakog gosta.
Za promidžbu regionalnih avio programa za ovu je godinu na natječaj pristiglo devet zahtjeva, što je za dva zahtjeva više nego protekle 2009. godine.
Na natječaj su se odazvale Turistička zajednica Istarske županije za promidžbu avio programa od Ryanair-a, Croatia Airlines, Germanwings-a i Norwegian Air-a; Turistička zajednica Zadarske županije za promidžbu avio programa od Ryanair-a; Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije za promidžbu programa Thomas Cook-a i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije za promidžbu programa Ryanair-a.
Ukupna vrijednost svih pristiglih zahtijeva iznosi 1,85 milijuna eura, odnosno 36 posto više nego prošle godine. Udio Hrvatske turističke zajednice iznosi 925.345 eura, ili 173 posto više nego prethodne godine, što se dovodi u vezu s većom vrijednosti kandidiranih zahtjeva i promijenjenim odnosom udruživanja sredstava u korist regija i gospodarskih subjekata u regiji. Ovakvom promidžbom programa svih avioprijevoznika planira se ostvariti 290.900 putnika u Hrvatskoj u 2010. godini.
Nadalje, tu je i model udruženog oglašavanja Hrvatske turističke zajednice s organizatorima putovanja u pred i posezoni kojemu se prvi put pristupilo protekle godine, s ciljem poticanja organiziranog turističkog prometa u Hrvatsku u pred i posezoni u zračnom i autobusnom aranžmanu za višednevna putovanja. Polazna osnova za određivanje ukupnih sredstava za pojedine organizatore putovanja u 2009. godini bio je planirani broj putnika u pred i posezoni u 2009. godini, te se takva polazna osnova zadržava i u 2010. godini.
Tako u ovoj godini Hrvatska turistička zajednica (HTZ) udružuje za oglašavanje 20 € po dovedenom putniku u pred i posezoni u zračnom prijevozu za sva tržišta osim za tržište Velike Britanije gdje je taj iznos 20 funta po dovedenom putniku u pred i posezoni, te 5 € po dovedenom putniku za sva tržišta za organizirani autobusni prijevoz u pred i posezoni, kao i 30 kuna po dovedenom putniku za domaće tržište za organizirani autobusni ili željeznički prijevoz u pred i posezoni.
Temelj za utvrđivanje konačnog iznosa ukupnih sredstava za pojedine organizatore putovanja je broj ostvarenih putnika u predsezoni i posezoni u 2010. godini, što se precizira u zaključnom obračunu, temeljem vjerodostojne poslovne dokumentacije, što znači kako se udruženim oglašavanjem potiče samo stvarno dovedeni gost u Hrvatsku u 2010. godini.
Ukupna vrijednost udruženog oglašavanja organiziranih turističkih dolazaka u zračnom prijevozu u pred i posezoni iznosi 2,37 milijuna eura, odnosno 1,18 milijuna eura uloženih od strane Hrvatske turističke zajednice kojima se potiče dolazak 59.490 gostiju u organiziranom zračnom prijevozu u pred i posezoni u Hrvatskoj u 2010. godini.
Model udruženog poticaja Hrvatske turističke zajednice za organizirane turističke dolaske u zračnom prijevozu u pred i posezoni u 2010. godini nova je mjera za poticanje organiziranih turističkih dolazaka u Hrvatsku. Polazna osnova za određivanje visine ukupnih sredstava za pojedine organizatore putovanja je stvarno planirani broj putnika u predsezoni i posezoni u Hrvatskoj u 2010. godini, pa tako organizator putovanja dobiva 20 € po dovedenom putniku u razdoblju od 1. siječnja do 13. lipnja i od 11. rujna do 30. studenog 2010. godine u slučaju kad organizator putovanja ostvaruje u kontinuitetu najmanje 22 rotacije tijekom godine u razmaku od 7 dana s boravkom gostiju od najmanje 7 dana u registriranim smještajnim kapacitetima, te 10 € po dovedenom putniku za isto razdoblje, u slučaju kad organizator putovanja ne ostvaruje kontinuirani program od 22 rotacije, ali ostvaruje najmanje 12 rotacija ukupno tijekom godine.
Ukupna vrijednost udruženog poticaja za organizirane turističke dolaske u zračnom prijevozu u pred i posezoni u 2010. godini iznosi 1,4 milijuna eura, odnosno 704.505,00 eura uloženih od strane Hrvatske turističke zajednice kojima se potiče dolazak 70.450 gostiju u pred i posezoni u Hrvatskoj u 2010. godini.

Izvor: www.mint.hr

 

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top