• hr
  • en
  • de
  • it

14.01.2010. U Slanome marina s 200 vezova

U idućih mjesec-dva završit će se predradnje za izgradnju marine u uvali Slano, prve marine na jugu Hrvatske u posljednjih nekoliko desetljeća, a radovi bi trebali početi odmah nakon završetka ovogodišnje turističke sezone. Marina će se nalaziti na južnoj strani slanske uvale i imat će do 200 vezova.
Očekuje se da će Dubrovačko-neretvanska županija do kraja siječnja raspisati natječaj za dodjelu koncesije, a glavni interesenti za gradnju su Općina Dubrovačko Primorje i "Atlantska plovidba". Oni su suvlasnici tvrtke "Marina Slano", u kojoj Općina ima 26 posto udjela, a dubrovačka brodarska tvrtka 74 posto.
Vrijednost radova na izgradnji marine procjenjuje se na najmanje pet milijuna eura.
- Sve bi se trebalo znati nakon zaključenja natječaja Županije i izbora koncesionara. Mi smo, naravno, zainteresirani za to da dobijemo koncesiju i javit ćemo se na natječaj, ali moguće je da se javi još netko - kaže načelnik općine Dubrovačko Primorje Nikola Knežić, te navodi da će, ako dobiju koncesiju, uslijediti izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole, za što će trebati još koji mjesec.
Početak radova realno je očekivati u rujnu, nakon turističke sezone, a završetak do početka sezone iduće, 2012., godine.
- Marina će biti pontonska, pa neće biti pretjeranog betoniranja ni velikih zahvata u prostoru, a za taj je projekt predviđena površina oko 10 hektara na moru i na kopnu. Za pripreme nam neće trebati puno vremena jer se za ovaj projekt pripremamo već nekoliko godina - kaže načelnik Općine Dubrovačko Primorje.
On dodaje da je, zajedničkim naporima Općine i AP-a, već izrađen idejni projekt, studija utjecaja na okoliš, riješena su imovinsko-pravna pitanja, a dobivena je i lokacijska dozvola.
Marina će zapošljavati desetak stalnih i 20-ak sezonskih djelatnika, a kad se tome dodaju i prateće djelatnosti, broj zaposlenih bit će i tri puta veći.

Kao novi hotel
U gospodarskom smislu, marina će za Slano značiti kao da dobiva još jedan hotel, jer stručnjaci su izračunali da je ekvivalent jednom vezu u marini pet do deset hotelskih kreveta - kaže Knežić, te napominje da se do sada u špici sezone u vali sidrilo i po 50-60 jahti, koje su samo stvarale nered i od kojih Općina nije imala nikakve koristi, a sva će ta plovila već u sezoni iduće godine moći u uređenu marinu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr