• hr
  • en
  • de
  • it

140 godina JK Plav Krk

Hrvatski jedriličarski savez (HJS) sljednik je Jedriličarskog saveza Hrvatske osnovanog 18. prosinca 1955. godine, a baštini između ostalog i tradiciju prvoga hrvatskoga jedriličarskog kluba Plav, osnovanog 29. svibnja 1876. u Krku.
Gornji tekst izvod je iz Statuta HJS-a, usvojen je na sjednici HJS-a u Puli 23. ožujka 1996. godine i govori o 140 godina povijesti organiziranog jedriličarskog sporta na ovim prostorima.
Ime kluba Plav potiče od zaboravljenog hrvatskog naziva za brod koji se upotrebljavao od 14. do 19. stoljeća. Nakon osnivanja klub se nije dugo održao i do kraja prvog svjetskog rata nema dokumentacije o djelovanju. Značajnije godine u radu kluba su 20-te i 30-te godine prošlog stoljeća, kada su se kupovale i gradile sportske jedrilice te redovito organizirale regate. Datum prve organizirane regate u Krku. je 8. rujna 1925. Jedriličarski klub Plav ponovno je obnovljen 1975 godine i djeluje neprekidno do danas.
Otok Krk pridonosi radu Saveza sa čak pet svojih klubova. Pored slavljenika JK Plav iz Krka na otoku Krku djeluju i JK Malinska iz Malinske, JK Pesja Omišalj, JK Punat iz Punta i JK Vihor Baška čime svrstavaju Krk u otok sa najvećim brojem jedriličarskih klubova članova HJS-a.
JK Plav Krk obilježava svojih 140 godina kroz cijelu 2016. godinu raznim prigodnim događajima i tradicijskim regatama.
Obilježavanje obljetnice završava u prosincu kad će se organizirati i sjednica Skupštine HJS-a, koja je ujedno i redovna izborna sjednica.


http://www.jk-plav.hr/