• hr
  • en
  • de
  • it

13.12.2010. Ravnatelja Lučke uprave ‘bira’ sud

Nakon tužbe dubrovačkom Općinskom sudu na natječaj za izbor ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik, kandidat na natječaju i podnositelj tužbe Željan Matić pita se tko će snositi posljedice ako se utvrdi da je 60 milijuna kuna vrijedan ugovor za rekonstrukciju i dogradnju operativne obale gruške luke na Batahovini potpisala neovlaštena osoba:
- Kristijan Pavić, kojega je Upravno vijeće Lučke uprave izabralo za ravnatelja, potpisao je Ugovor sa "Strabagom AG" i "Pomgrad inženjeringom" za Batahovinu nakon što je stupio na dužnost 1. listopada, odnosno dva dana prije isteka roka za podnošenje moje tužbe 3. listopada. Ravnatelj je trebao stupiti na dužnost tek nakon isteka rokova za ulaganje redovnih pravnih lijekova, što ovdje nije bio slučaj - tvrdi Željan Matić.
Podsjeća da bi, ako Općinski sud u Dubrovniku pozitivno riješi njegovu tužbu i poništi za njega sporni natječaj, moglo doći u pitanje cijelo ulaganje u proširenje Batahovine.
Luka Dubrovnik bi dovršetkom investicije financirane kreditom ERBD-a dobila novih 230 metara operativne obale za prihvat kruzera. U nastavku projekta zvanom Batahovina II luka bi se proširila za dodatnih 400 metara i tri trajektna veza vrijedna oko 20 milijuna eura.
Novoizabrani ravnatelj Kristijan Pavić, Matićev protukandidat na natječaju, poručuje kako nema nikakve sumnje u legitimnost njegova potpisa na ugovoru sa "Strabagom" i "Pomgradom" kao izvoditeljima radova na rekonstrukciji luke na predjelu Batahovina:
- Svatko se ima pravo žaliti, no istina je da sam dužnost preuzeo 6. listopada ove godine, uz suglasnost ministra Kalmete. U prethodnim fazama ugovaranja posla na Batahovini nisam sudjelovao jer sam tada radio u Županijskoj lučkoj upravi. Završno potpisivanje ugovora s izvoditeljima radova kao ravnatelj Lučke uprave odradio sam čisto i transparentno - izjavio je Pavić.

Riječ Ministarstva
Vlada je u lipnju izdala suglasnost Lučkoj upravi Dubrovnik za zaduženje od 8 milijuna eura kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za rekonstrukciju operativne obale na vezu 17 - Batahovina I, podsjećaju iz Ministarstva mora. Lučka uprava je raspisala dva natječaja za nastavak modernizacije luke, a natječajno povjerenstvo je kao najpovoljnije ponuditelje predložilo "Strabag" A.G. i "Pomgrad inženjering" d.d. za izvođenje radova te IGH za nadzor radova. Ugovori još nisu stupili na snagu. Upravno vijeće Lučke uprave će razmotriti navedene ugovore radi davanja suglasnosti sukladno Statutu Lučke uprave - kaže glasnogovornica Ministarstva Marina Halužan.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr