• hr
  • en
  • de
  • it

13.10.2010. Iz mora uklonjena mina s 300 kg eksploziva

Kontaktnu mornaričku minu iz 2. svjetskog rata, s oko tristo kilograma eksploziva, u utorak ujutro su iz mora ispred Karigadora u Uvali Dajla izvadili policijski službenici PU istarske s kolegama iz specijalne policije.
Time su nastavljena u ponedjeljak započeta policijska uklanjanja i onesposobljavanja zaostalih neeksplodiranih ubojitih sredstava na više lokacija u Istri koja će, ovisno o vremenskim prilikama i uvjetima uklanjanja, trajati desetak dana.
Ronioci su uz pomoć gumenjaka i balona približili minu molu u Karigadoru, gdje je dizalicom prebačena u posebno vozilo za prijevoz opasnog tereta u cestovnom prometu da bi bila otpremljena do vojnog poligona u Ližnjanu i u večernjim satima uništena.
Prije toga su je pregledali i utvrdili da su upaljači tijekom vremena uništeni te više nema onog dijela koji bi napravu mogao aktivirati. U suprotnom bi je bili onesposobili u vodi. Od mine je ostala samo bačvica s eksplozivom, dok je ostatak korodirao i vanjska je oplata oštećena.
Napravu je, doznajemo, pronašao lokalni ribar Valter Spitz, koji ju je i dovukao bliže obali te o tome obavijestio policiju.
"Početkom godine smo intenzivirali kontakte s ribarima upravo po tom pitanju. I dalje pozivamo ribare i ronioce da u slučaju pronalaska eksplozivnih naprava pozovu 92 i zatraže kontakt s djelatnicima Odsjeka protueksplozijske zaštite, a mi ćemo se u što kraćem roku pobrinuti za njihovo sigurno uklanjanje, za što smo uhodali poseban sustav", rekao je voditelj Odsjeka Anto Mijatović.
U akciji su u akvatoriju ispred kampa Colone kraj Bala uklonjena tri komada topničkih projektila od 152 milimetra.

Izvor: www.glasistre.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top