• hr
  • en
  • de
  • it

13.08.2010. Francuz će HEP-u platiti popravak dalekovoda

Katamaran tipa lagoon 620 "Ocean Whisper", koji je prije dva dana, pokušavajući proći ispod mosta u Malom Ždrelcu, jarbolom udario u dalekovod između Ugljana i Pašmana, oštetio ga i prekinuo elektroopskrbu na oba otoka, svojim je pogonom doplovio u marinu Dalmacija.
Pratila ga je brodica Lučke kapetanije Zadar, kojoj će 46-godišnji vlasnik, francuski državljanin, zbog više prekršaja platiti oko 10.000 kuna kazne, a HEP mu ispostaviti račun za popravak dalekovoda.
Katamaran, dug 19 metara, a zajedno s jarbolom visok 32 metra, pri čemu samo na visinu jarbola otpada 28 metara, pokušao je u srijedu oko 16 sati proći kroz Mali Ždrelac iznad kojega je most pod kojim je dopušten prolaz plovilima maksimalne visine 16,5 metara.
Vlasnik, ujedno zapovjednik na brodu, tik pred mostom primijetio je mahanje s obale i shvatio pogrešku te se pokušao vratiti. Bilo je, međutim, prekasno, udario je u dalekovod pred mostom te ga srušio u more, a jaka struja u kanalu povukla ga je natrag pa nije udario i u most.
Djelatnici "Dalmara" priskočili su u pomoć šestorici putnika, koji su se ukrcali u gumenjak, te vlasniku koji je ostao na brodu, a uz pomoć djelatnika Lučke kapetanije, koji su ubrzo stigli, brod je privezan uz gat ispred crkvice Gospe od Sniga.
Da bi nastavio, inače, prvu plovidbu brodom kupljenim početkom godine, vlasnik će morati sanirati pramčanu bitvu koja se rascijepila i druga oštećenja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr