• hr
  • en
  • de
  • it

13.06.2010. Potporama zračnim prijevoznicima do gostiju

Svjesni problema s kojima se zračna industrija suočila još prošle godine, pod utjecajem svjetske gospodarske krize, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s privatnim partnerima, ove su godine posebnu pažnju odlučili posvetiti tzv. avio-odredištima. Iz tog su razloga ove godine pravovremeno uvedene tri nove mjere za zračni promet, u okviru kojih se izdvaja i 20 eura poticaja s hrvatske strane po svakom dovedenom putniku. Rekao je to ministar turizma Damir Bajs na danas održanoj sjednici užeg Povjerenstva Vlade za koordinaciju i praćenje aktivnosti za turističku 2010. godinu.
Spomenute su mjere na natječaju objavljene još u listopadu prošle godine, a o njihovoj dobroj prihvaćenosti najbolje svjedoči podatak o 115 zaprimljenih zahtjeva, što je dvostruko više u odnosu na godinu ranije. U usporedbi s 2009. godinom, kada je za njih izdvojeno 4,7 milijuna eura, ove je godine za mjere osigurano znatno više, 7,8 milijuna eura, zahvaljujući kojima bi u Hrvatsku trebalo stići oko 600 tisuća gostiju. Prema riječima ministra Bajsa, i mjere za 2011. godinu bit će proaktivne i pravovremeno objavljene.
Govoreći o trenutnoj situaciji u domaćim zračnim lukama, dopredsjednik Udruženja zračnog prometa i direktor Zračne luke Split, Lukša Novak, ističe da unatoč padu prometa od oko 15 posto u travnju, uzrokovanom erupcijom islandskog vulkana, svibanj donosi pozitivne rezultate. Naime, prošlog je mjeseca kroz svaku od naših zračnih luka prošlo više od 100 tisuća putnika, pa je tako Zagreb zabilježio rast prometa od 2 posto, Split od 4, Dubrovnik od 10, a Zadar od čak 30 posto.
U okviru što bolje pripreme za turističku sezonu, završena su i neka od najvažnijih ulaganja u poboljšanje zračnog prometa. Tako je u zagrebačkoj zračnoj luci otvorena uzletno-sletna staza, u dubrovačkoj putnički terminal, dok je u splitskoj zračnoj luci proširena stajanka. Da razloga za optimizam uistinu ima potvrđuju i trenutne procjene, prema kojima bi sve naše zračne luke godinu mogle završiti s rastom od 5 do 6 posto.
Optimizam pred sezonu izrazio je i predsjednik Uprave Generalturista, Zoran Pečarević, istaknuvši da su donesene mjere velik doprinos i putničkim agencijama. Iako je još prerano za procjenu sezone, izrazio je zadovoljstvo otvaranjem novih, dalekih tržišta poput japanskog i tajvanskog.
O najtežoj godini u povijesti civilnog zrakoplovstva u svijetu, protekloj 2009., te o gubicima koji će ostaviti trag i u ovoj godini, govorio je predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, Ivan Mišetić. Naš najveći zračni prijevoznik u prvih je pet mjeseci ove godine, baš kao i njegovi europski konkurenti, zabilježio pad prometa, dok je istovremeno ostvario rast u tzv. charter prometu. Uspjehom bi se, naime, ove godine smatralo ponavljanje brojki iz 2008. godine.
Okupljenim predstavnicima domaćih zračnih luka, prijevoznika i medija, obratili su se i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, Niko Bulić, te Erik Elmsäter, predstavnik kompanije Norwegian Air, koji je neposredno prije konferencije sletio u zagrebačku zračnu luku. Izrazivši zadovoljstvo dobrom suradnjom s pet hrvatskih zračnih luka, Elmsäter je istaknuo rast od 60 posto kojeg kompanija bilježi u našoj zemlji. Prema njegovim riječima, tajna uspjeha ovog prvog skandinavskog niskotarifnog prijevoznika je u snižavanju cijena leta putnicima.
Podsjećamo, Norwegian Air jedna je od zrakoplovnih kompanija s kojom su potpisani ugovori u okviru mjera za udruženo oglašavanje i mjera za udružene poticaje za organizirane turističke dolaske u zračnom prometu u 2009./2010. godini.

Izvor: www.mint.hr