• hr
  • en
  • de
  • it

13.04.2010. Ukleti brod napokon odlazi iz riječke luke

Brod »Falak G«, podrtina koja je gotovo četiri godine bila na mrtvom vezu u riječkoj luci, napokon bi zauvijek trebao otploviti s Kvarnera.
Najavio je to u ponedjeljak riječki lučki kapetan Darko Glažar, rekavši kako je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano ročište za procjenu vrijednosti broda, nakon čega će uslijediti i sudska dražba za njegovu prodaju.
Slovački brod, kojega je posada napustila nedugo nakon nasukavanja kraj luke Koromačno u siječnju 2006. godine, već odavno nije sposoban za plovidbu pa će gotovo sigurno završiti u nekom rezalištu kao staro željezo.
Isto tako je gotovo sigurno da cijena koju će postići na dražbi neće pokriti nagomilane dugove, ali čini se kako je lučkim vlastima u cijeloj priči najvažnije da brod ode iz riječkog lučkog bazena gdje već godinama bespotrebno zauzima dragocjeni prostor.
- To je svakako dobra vijest. Sudska dražba za prodaju broda očekuje se koncem travnja. Prije toga ovlašteni sudski vještak će procijeniti njegovu vrijednost, a zbog lošeg stanja i starosti broda realno je da će biti prodan za staro željezo, rekao je Glažar.
Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača bio je ipak oprezniji kada je riječ o odlasku »Falaka«, rekavši kako cijeli postupak na sudu traje već godinama.
- Treba tek vidjeti kada će biti zakazano ročište za prodaju i hoće li biti zainteresiranih kupaca, kazao je Hlača, uz objašnjenje kako će od eventualne prodaje prvo biti podmirene zaostale plaće nekadašnje posade broda, a tek tada na red dolaze potraživanja na ime lučke ležarine.
Zlosretni brod je u posljednje četiri godine prouzročio pravu seriju nevolja, počevši od nasukavanja nakon kojega je zamalo potonuo, da bi nakon toga bio dotegljen u brodogradilište »Viktor Lenac«, gdje je došlo do težeg ekološkog incidenta kada je iz dotrajalog i oštećenog broda u more iscurilo desetak tona goriva.
Neshvatljivom odlukom pomorskih vlasti olupina je potom dotegljena u riječku luku i privezana na Molo longo.
Posada ga je napustila, isto kao i grčki brodar, ali je sudski postupak za prodaju unatoč tome trajao sve do sada, a »Falak G« je u međuvremenu postao i prijetnja otvaranju šetnice na riječkom lukobranu.
Na kraju je preseljen u Porto Baroš, šetnica je otvorena, a završetkom sudskog postupka konačno će, čini se, završiti i saga o »ukletom« brodu.

Izvor: www.novilist.hr Marinko GLAVAN Foto: GP. FABIJAN

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top