• hr
  • en
  • de
  • it

13.04.2010. Luksuzno izletište: Štrok želi Grebene

Sredinom ovoga mjeseca bit će zaključen natječaj kojim se u petogodišnji zakup nudi svjetioničarska zgrada na Grebenima ispred Dubrovnika, a u grupaciji Jadranski luksuzni hoteli potvrdili su da su se javili na natječaj.
Time je Goran Štrok, nekoliko godina nakon što je iznio ideju o Grebenima kao luksuznom izletištu, stigao na domak cilja.
Na tu je zamisao Štrok došao još u vrijeme dok su radovi na obnovi "Dubrovnik Palacea" bili u punom jeku.
Zamišljajući buduću ponudu luksuznog hotela s pet zvjezdica iz kojeg puca pogled na Grebene, oni su mu se učinili kao idealno mjesto za organiziranje atraktivnih izleta za goste njegova hotela. Je li u međuvremenu promijenio ili proširio te svoje planove, u grupaciji JLH za sada nisu željeli iznositi. Članica Uprave grupacije Nikolina Vicelić kaže da će sve pojedinosti o tome što planiraju sa svjetionikom iznijeti nakon objave rezultata natječaja, ako njihova ponuda bude prihvaćena.
Natječaj za uređenu i namještenu svjetioničarsku zgradu površine 140 četvornih metara na Grebenima objavio je koncem ožujka splitski Plovput, na temelju Vladine odluke o upravljanju i korištenju svjetioničarskih zgrada.
Svjetionik, u sklopu kojega je i pristan, nudi se za najmanje 15 tisuća eura plus PDV, kolika je početna cijena godišnjeg zakupa. Svjetionik je izgrađen 1872. godine na vrhu najveće hridi na istočnoj strani ulaza Velika vrata, zapadno od luke Dubrovnik i ispred poluotoka Lapad.
Sastoji se od manje četverokutne kamene kule i prizemne zgrade ukupne površine 140 četvornih metara.
Objekt se, kako navode u Plovputu, napaja energijom iz solarnih modula, vodoopskrba je riješena vlastitom cisternom, a ugrađen je i sustav za grijanje vode na solarno napajanje. Svjetionik na Grebenima automatiziran je i uključen u sustav daljinskog nadzora, a svjetioničarska posada s njega je povučena.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr Olivija Gustin-Čuljak