• hr
  • en
  • de
  • it

13.04.2010. Hoće li Jadrolinija promijeniti red plovidbe?

Župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader za utorak je sazvao sastanak gradonačelnika i načelnika otoka Hvara te predstavnika Agencije za obalni linijski promet i "Jadrolinije" u prostorijama Županije, o čemu je obaviještena i Lučka uprava SDŽ-a, a na kojemu će se raspravljati o ukidanju jednoga dnevnog putovanja trajektom na liniji Split - Stari Grad (br. 635).
Sastanak je sazvan nakon što su jedinice lokalne samouprave i građani otoka Hvara burno reagirali na izvansezonski plovidbeni red za 2010. godinu kojim je ukinuto putovanje s polaskom u 7 sati iz Splita i povratkom u 14.30 sati iz Staroga Grada. Upravo to putovanje je, po ocjeni koordinacije gradonačelnika i načelnika hvarskih općina, najvitalnije za opskrbu otoka pa je stoga u potpunosti poremetilo poslovni i stanovništvu ustaljeni način života.
Tim povodom izaslanstvo SDŽ-a je 22. ožujka 2010. službeno posjetilo otok Hvar kada se, među ostalim, razgovaralo i o plovidbenom redu.
- Svi smo izrazili nezadovoljstvo i ogorčenje zbog ukidanja jednoga dnevnog putovanja na liniji 635 i s tim se ne možemo složiti.
Zato smo se zajednički dogovorili da ćemo zatražiti hitan sastanak s Agencijom i "Jadrolinijom" te inzistirati da se to promijeni. Ako ne budemo zadovoljni ishodom, ići ćemo na sastanak u nadležno ministarstvo i boriti se za vraćanje tog putovanja, jer ono je zaista od životnog značenja za otok - rekao je tada župan Sanader.
Otočani utorak drže danom D, a hoće li se čelnici hvarskih gradova i općina zajedno sa županom izboriti za bolju povezanost njihova škoja i kopna, znat će se poslije sastanka.
Ako u tome uspiju, onda su na potezu Agencija, odnosno "Jadrolinija", jer je promjena izvansezonskoga plovidbenog reda ne samo pitanje dostojanstva otočnog stanovništva, nego i uspješnosti turističke predsezone koja je praktično već na pragu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr  Mirko Crnčević