• hr
  • en
  • de
  • it

12.12.2010. Bitka za Grbene kod Dubrovnika

U splitskoj tvrtki Plovput očekuju rješenje dubrovačkog Općinskog suda kojim će svjetioničarska zgrada na hridi Grebeni ispred Dubrovnika, koju su početkom ljeta iznajmili hotelu Dubrovnik Palace Gorana Štroka na pet godina za 18 tisuća eura godišnje, biti izbrisana iz vlasništva Grada Dubrovnika i prenesena na njih.
Direktor Plovputa Mate Perišić kaže kako je to jedino pravo rješenje jer se radi o objektu sigurnosti plovidbe koji je oduvijek u posjedu Plovputa, odnosno pravnih prednika te splitske tvrtke. No, na objekt je kao vlasnik u zemljišnim knjigama uknjižen Grad Dubrovnik koji, po svemu sudeći, nije sklon prihvatiti to rješenje.
- Sudski postupak u slučaju Grebena još nije pokrenut ali su poduzete sve potrebne predradnje za pokretanje postupka u navedenom slučaju - izvijestio je glasnogovornik Grada Dubrovnika Zoran Obradović.
Pitanje vlasništva nad zgradom na pustoj hridi pred Dubrovnikom ključno je postalo s početkom njezina komercijalnog korištenja. Svjetionik je time dobio i novu funkciju turističkog objekta u kojemu su prvi put turisti imali priliku iskusiti iskonski mir i izolaciju nadomak turističkog centra kakav je Dubrovnik.
Prvi gosti stigli su u lipnju na Grebene. Tada se JLH pohvalila kako bilježi veliki interes za najam ovog svjetionika, posebno stranih gostiju.
Tijekom srpnja i kolovoza Grebene je bilo moguće unajmiti po promotivnoj cijeni od 510 eura dnevno, dok je najam ove jedinstvene kuće za odmor tijekom lipnja, rujna i listopada koštao 350 eura po danu.
Mediji su, primjerice, krajem kolovoza javljali kako su Jelena i Janko Popović Volarić proveli su tri dana u svjetioniku pretvorenom u luksuzan objekt.
Doručak im je stizao brodom na hrid u dogovoreno vrijeme, do grada su imali organiziran prijevoz, a na raspolaganju su im bili batler, kuhar i maser. Predvečer bi uz svijeće večerali na terasi s pogledom na Elafitske otoke.
I dok su turisti uživali u čarima Grebena, na pitanje gradske vijećnice Marije Delije o tome kako Grad brine o svom vlasništvu, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić odgovorio je kako je svjetioničarska zgradu na Grebenima iznajmljena bez znanja i suglasnosti Grada.
Vodstvo Grada pritom smatra kako vlasništvo ne bi trebalo biti sporno, no Plovput se poziva na dugogodišnje nesmetano uživanje posjeda.
- Riječ u prvom redu o objektu sigurnosti plovidbe, a kako ga je bilo moguće iznajmiti, to smo, naravno, i učinili. No, Vlada je i odlukom iz rujna prošle godine potvrdila da smo mi korisnici tih objekata. Spornu situaciju imamo samo u Dubrovniku, no siguran sam da će se ona riješiti nama u korist - kaže direktor Plovputa Perišić i podsjeća kako je svjetioničarsku zgradu gradila Austrougarska a Plovput o njoj brine i koristi je od kada je naslijedio raniju upravu za sigurnost plovidbe.
- Istina je da se svojevremeno, odlukom ondašnje Skupštine Općine, na zgradu uknjižio Dubrovnik, ali to ništa ne mijenja na stvari - navodi Perišić koji drži kako će uskoro svi svjetionici biti preneseni u vlasništvo RH, s time što će ih i dalje koristiti Plovput, kao tvrtka u stopostotnom vlasništvu države.
Perišić navodi i to kako je Plovput uložio oko 1,3 milijuna kuna u zgradu na Grebenima. Sanirali su, kažu, krovište, zatvore, kamene fasade, bunar, uveli kanalizacijske cijevi, izgradili biološku septičku jamu, sanirali vodovodne cijevi, izveli keramičarske radove itd.
Grad Dubrovnik je sredinom rujna Plovputu uputio opomenu pred tužbu kojom je zatražen raskid ugovora o najmu kao i nadoknada izgubljene dobiti Grada Dubrovnika od najma na Grebenima, no reakcije nije bilo pa će se sve najvjerojatnije ipak raspetljati na sudu.

JLH će poštovati sudsku odluku
U grupaciji Jadranski luksuzni hoteli Gorana Štroka kažu kako su upoznati s činjenicom da tvrtka Plovput vodi sudski postupak protiv Grada Dubrovnika radi brisanja uknjižbe Grada na nekretninama u sklopu svjetionika Grebeni.
- Grupacija JLH i hotel Dubrovnik Palace, koji ima potpisan ugovor o zakupu na dijelu nekretnina na svjetioniku Grebeni, a koji je odobrila i Vlada RH, nemaju namjeru pokretati pravne postupke po ovom pitanju. Međutim, naglašavamo da ćemo poštovati sudsku odluku ako dođe do bilo kakvih izmjena u ovom slučaju - navela je Zrinka Marinković iz korporativnih komunikacija Štrokove grupacije.

Luksuzna lanterna
Jadranski luksuzni hoteli lanternu su u špici sezone ove godine iznajmljivali za 510 eura dnevno.
Svjetionik je predviđen za boravak sedam osoba i ima četiri sobe, kupaonice, kuhinju, atraktivnu gustijernu, te dvije prostrane terase s gotovo 350 četvornih metara. Dodatak ponudi čine batler, vrhunski kuhar, kao i "express service", telefonska komunikacija s hotelom Dubrovnik Palace za narudžbu usluga domaćinstva. Svjetionik je izgrađen 1872. godine i leži na hridima u obliku bumeranga dužine 200 metara.
Od hotela Dubrovnik Palace udaljen je svega 900 metara, a smješten je na najvećoj hridi s istočne strane ulaza Velika vrata. Udaljenost od povijesne jezgre Dubrovnika morskim putem iznosi samo 2,5 milje. Inače, u sklopu svjetionika je i pristan, a napajanje energijom je na solarne module.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr