• hr
  • en
  • de
  • it

12.11.2010. Ponovo otet Hrvat u Somaliji

Još jedan hrvatski pomorac otet je od strane somalskih pirata.
Prema podacima EU NAVFOR-a somalski pirati oteli su u jutarnjim satima četvrtka kemijski tanker Hannibal II, koji je pod panamskom zastavom plovio iz Malezije prema Suezu.
Zapovjednik je odmah javio da je brod napadnut i otet oko 860 milja istočno od obale Afrike, bliže indijskoj obali nego Somaliji.
Na brodu koji je prevozio biljno ulje iz luke Pasir Gudang nalazi se ukupno 32 člana posade od čega je 23 iz Tunisa, 4 sa Filipina, te po jedan iz Hrvatske, Gruzije, Rusije i Maroka.
Tanker nosivosti 24.105 tona izgrađen je 1983. godine, a vlasnik je kompanija Gabes Marine Tankers sa sjedištem u Tunisu, koja u floti ima još samo jedan brod sličnih karakteristika.
Tijekom poslijepodneva u resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture nije bilo nikakvih drugih informacija o još jednoj otmici hrvatskog pomorca.
Tek je glasnogovornik EU NAVFOR-a, Per Klingvall potvrdio da je brod otet, te da je na putu prema obali Somalije, gdje će, prema njegovoj procjeni, stići za dva do tri dana.
U blizini broda Hannibal II nema niti jednog ratnog broda međunarodnih pomorskih snaga, kazao je Klingvall, budući da se napad dogodio na vrlo velikoj udaljenosti od afričke obale.

Izvor: www.novilist.hr