• hr
  • en
  • de
  • it

12.10.2010. Vezovi poskupljuju sto posto

Lučica u Valbandonu, koja je odnedavno pod ingerencijom pulske Lučke uprave, trebala bi biti sanirana na jesen ove godine, izjavio je njen upravitelj Donald de Gravisi. No, da stvari nisu baš u najboljem redu, uvjerili smo se jučer u samoj lučici. Naime, molovi su u derutnom stanju i daske su se počele odvajati od konstrukcije mola te se u lučici, koju je donedavno koristio tkogod je stigao, počeo uvoditi red.
- Danas, kada Valbandonom upravlja Lučka uprava, svaki je vez upisan i mogu ga koristiti isključivo žitelji Valbandona, Fažane i Pule koji su imali ugovor s MUP-om o privremenom korištenju vezova. Svi vlasnici koji su svoja plovila ondje vezali "na crno" morali su ukloniti svoje čamce. Sada imamo ukupno 320 vezova i 60 bova te još nekoliko vezova na lukobranu. Svih pet molova na žalost nemaju uredne papire te nisu upisani u katastar.
To znači da prije početka sanacije moramo ishoditi lokacijsku dozvolu i sve ostale potrebne dozvole te ih uvesti u sudske knjige. Budući da se ta sportska lučica nalazi na teritoriju općine Fažana, a koriste je mahom žitelji te općine, zatražili smo financijsku pomoć od ove jedinice lokalne samouprave, no naišli smo na negativan odgovor.
Stoga smo bili primorani odlučiti da se svim korisnicima vezova poveća naknada sa stotinu na dvije stotine kuna za dužni metar plovila ne bismo li pronašli sredstva za sanaciju derutnih molova. Odlučili smo ovih dana postaviti obavijest da se po molovima može hodati na osobnu odgovornost jer su daske trule, kaže De Gravisi.
Sanacija lučice u Valbandonu koštala bi otprilike milijun kuna. Ima li dosta novca?, pitali smo De Gravisija.
- Plan je odmuljiti luku, sanirati obalni zid, renovirati svih pet molova i unutarnji dio lukobrana te postaviti rasvjetu. Za sve to potrebno nam je više od milijun kuna, kojih nemamo. Obavili smo analizu mulja i uskoro ćemo krenuti s izradom projektne dokumentacije. Kada svi molovi budu sanirani, poslagat ćemo sve barke po veličini, zaključio je De Gravisi.

Izvor: www.glasistre.hr