• hr
  • en
  • de
  • it

12.10.2010. Makedonskim jedriličarima Biograd kao drugi dom

Jedriličari iz Makedonije s 11 jedrilica u sklopu svoje sedmodnevne jedriličarske rute Jadranom, vratili su se na polaznu točku, marinu Šangulin u Biogradu na Moru. Sedmodnevna revijalna regata na kojoj su sudjelovala čak 82 makedonska jedriličara, odvijala se na ruti Biograd - Olib - Mali Lošinj - Veli Lošinj - Rab - Pag - Šimuni - Biograd.
- Ovo je šesta po redu regata jedriličarskog kluba "Pampur" iz Skoplja koja je započela ili završila u Biogradu na Moru. Održavamo dvije regate godišnje, prvu u svibnju pod nazivom "Sveti Ćiril i Metod". Druga jedriličarska regata je "11-oktobarska" u mjesecu listopadu, kad se u Republici Makedoniji slavi Dan ustanka, objašnjava Aleksandar Pajkovski, predsjednik jedriličarskog kluba "Pampur", dodajući da su biogradske regate itekako poznate u Makedoniji po izuzetnoj gostoljubivosti Biograđana i primjerenoj organizaciji, jedriličari su željni dokazivanja na zahtjevnom regatnom polju, a sve je začinjeno prekrasnim biogradskim druženjima prije i nakon regate.
Makedonski jedriličari već su četvrtu godinu za redom u Biogradu na Moru, a na regatama je već sudjelovalo preko 400 Makedonaca, zaljubljenika u hrvatsko more. U glavnom makedonskom gradu Skoplju imaju svoje prostorije i izuzetni su promotori hrvatskog turizma.
- Međusobna uspješna suradnja započela je preko prijateljskih vaterpolskih klubova VK Biograd i VK Rabotnički Skoplj, prisjeća se Pajkovski.
Po dolasku u Hrvatsku, razni mediji vezani za more i nautiku izrazili su zanimanje za makedonske jedriličare i time dali dodatan motiv i inspiraciju za korak naprijed jedriličarskog kluba "Pampur" koji danas broji oko 150 članova. Nautički ispit za skipera u Biogradu na Moru dosad je uspješno položilo čak 35 članova jedriličarskog kluba "Pampur" iz Skoplja.
- Ovdje se sastajemo sa starim znancima i prijateljima, a ti susreti uvijek imaju svoju posebnu draž. Naime, među jedriličarima ima dosta sportaša pa tako i vaterpolista, među kojima je i Mitko Stardelov, predsjednik skopskog VK Rabotnički, rekao je Pajkovski zaključujući kako jedriličari, kao posljednji čuvari vjetra, krote valove u potrazi za avanturom i izazovima prirode.
Pješčane ravnice Suska, golotinje Kornata, hvarska brda i naravno najčišće more na svijetu samo su neke od nebrojenih ljepota koje makedonske i jedriličare iz cijelog svijeta i Lijepe naše, istinske zaljubljenike u more čekaju da ih vide, osjetite njihov miris i dodirnu, u pustolovini zvanoj jedrenje.
Nakon razmjene prigodnih darova za sve je upriličena bogata roštiljada s tunjevinom i srdelama u kafiću Roko na biogradskoj rivi. Veselo i opušteno druženje gostiju iz Makedonije s gradonačelnikom Ivanom Knezom, donačelnikom i predsjednikom Športske zajednice grada Biograda Marijanom Stopferom te njihovim suradnicima vrlo brzo je prešlo u makedonsko-hrvatsku feštu, naročito kada su se zabavi pridružili i raspjevani biogradski vaterpolisti, seniori i veterani.

Izvor: www.zadarskilist.hr