• hr
  • en
  • de
  • it

12.07.2010. Divljali gliserom uz obalu, trudnicu zahvatio propeler

Kako je za Jutarnji list ispričao mještanin, ali i spasitelj unesrećenih Rino Belan, sve je nalikovalo scenama iz horor filmova.
"Negdje oko podne gumenjak dug 6 metra sa snažnim motorom od 150 konja, proletio je ispred moje kuće s brzinom od nekih 30 milja. I dalje je dodavao gas. Istina da je bio udaljen od obale oko dvjestotinjak metara, no takva brzina morala mu je donijeti nevolje", ispričao je Belan.
Kad se gliser približio na 500-tinjak metara od punte, počeo se polukružno okretati oko jedne jahte u blizini, ali ne smanjujući brzinu. Vratili su mu se vlastiti valovi, a u sudaru s njima i vozač Milan Novak (55) i njegova suputnica (55) završili su u moru. Nakon što je par gliseraša pao u more, u pomoć im je sa svojim gumenjakom krenuo i Belan.
Gliser je međutim prazan nastavio juriti bez kontrole, a kako mu je kormilo ostalo na stranu, desetak se minuta vrtio u krug. U jednom se trenutku zabio u jahtu, a potom punom brzinom nasukao na plažu, piše Jutarnji list.
"Gliser čiji rezervar nosi 150 litara goriva je potencijalna bomba. Na sreću, prestravljeni kupači na vrijeme su se razbježali i tako je izbjegnuta tragedija", nastavio je Belan.
Od udarca glisera u jahtu u moru je završila i Ana Kajzerova, mlada Slovakinja trudna tri mjeseca. Naime, dok je pokušavala spasiti putnike s glisera sa krme svoje jahte, od udara gumenjaka pala je u more, a propeler joj je zahvatio nogu. Na jahti s njom nalazili su se njena sestra i dečko, inače njemački državljanin.
Mlada je Slovakinja dosta iskrvarila, pa je prebačena u splitski KBC gdje je zadržana na liječenju. Težina njenih ozlijeda zahtjevat će i operaciju jer joj je ozlijeđena velika površina kože i bedreni mišić, kazao je dr. Danko Brajčić.
Nažalost, cijeli ovaj događaj opet je pokazao neučinkovitost kako pomorske policije tako i lučke kapetanije. Naime, policija se pojavila nakon sat vremena od poziva i to kopnom, a još sporija je bila Lučka kapetanija koja je stigla puna dva sata iza nesreće.

Izvor: www.net.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top