• hr
  • en
  • de
  • it

12.07.2010. Batana u moru

Uz tradicijske zvukove Rovinjštine i Istre koje su kroz Careru i uzduž rive otpjevali i odsvirali članovi KUD-a Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela, započela je još jedna u nizu Večeri ribarske tradicije koju organiziraju rovinjska Turistička zajednica, udruga Kuća o batani te Maistra.
Ova manifestacija vjerno i originalno predočuje rovinjsku ribarsku tradiciju, te vraća domaće i goste u vrijeme kada je na rivi sve bilo u znaku ribarstva. Na rivi su se tako prikazivale ribarske vještine, ali i opletanje domižana, a sve su svojim nastupom i izvedbama tipičnih rovinjskih bitinada začinili članovi KUD-a »Marco Garbin«.
Okosnica večeri je naravno bilo porinuće batane koju je kalfat Mladen Takač desetak dana popravljao i renovirao u improviziranom škveru na Trgu Riviera pred eko-muzejom Kuća o Batani. Vlasnik batane je Giordano Banich, a davne 1961. sagradio ju je Giuseppe Bruni. Nakon obnove batana je dobila ime Antonietta, a njeno porinuće na malom molu praćeno je uz škljocanje aparata i stihove svojevrsne rovinjske himne «La viecia batana».
Odmah po porinuću ova je batana svoje prve goste odvezla iz luke oko povijesne jezgre u posjet tipičnom spaciju Kod Matike na drugom kraju staroga grada. Antoinetta će, kao i ostale obnovljene i izgrađene batane i dalje sudjelovati u ovoj povorci od luke do spacija za što je rovinjski TZ nagrađen Zlatnom kozom.
Na glavnom trgu, Trgu maršla Tita su potom nastupili klapa Maslina i Davor Radolfi s bendom Ritmo Loco. Tu je bio postavljen i videozid, na kojem su se mogle pratiti snimke izgradnje četiriju i obnove triju batana ranijih godina, kao i dva stara videozapisa o Rovinju, koja svjedoče o njegovoj ribarskoj i pomorskoj tradiciji - prvi iz 1940., instituta Luce, nastao nakon što je rovinjski zbor pobijedio na talijanskom natjecanju tradicionalnih pjesama u Rimu, koji je emitiran putem radija, a drugi je 1963. snimio Steo Rocco, Rovinjac koji je iselio u Australiju.
Na Trgu Riviera posjetitelje su zabavljale grupe Batana i Polzer te bitinaduri »Marca Garbina«, a tamo se mogla pogledati i izložba umjetničke fotografije Filipa Peternela, nazvana »S ljubavlju Rovinj«.
Uz sve to naravno nije nedostajala tipična gastronomska ponuda - girice, dagnje na buzaru, lignje, brancini koji su bili popraćeni vinima domaćih proizvođača.
U sklopu ovogodišnje manifestacije Večeri ribarske tradicije, bit će obnovljene još tri batane.

Izvor: www.glasistre.hr