• hr
  • en
  • de
  • it

12.05.2010. Sve o pomorskom dobru na internetu

U zadarskoj Gospodarskoj komori u ponedjeljak je prezentiran prvi hrvatski internetski portal koji detaljno i stručno obrađuje složenu problematiku pomorskog i podmorskog dobra u Hrvatskoj. Portal je jedinstven i na web-stranici www.pomorskodobro.com bit će dostupan javnosti od 21. svibnja.
Urednik portala je kapetan duge plovidbe i profesor pomorskog prava, pravnik Branko Kundih, koji je u ponedjeljak u Zadru istaknuo da je u pripremi Zakon o turističkom zemljištu, ključan za turističku djelatnost na hrvatskoj obali, koji će konačno riješiti pitanja koncesioniranja na pomorskom dobru.
- Ulaganja su mala jer još nema zakonske regulative, a paralelno će mnogima od iznimne koristi biti naš novi portal, jedinstven u Hrvatskoj, za koji piše 16 najeminentnijih stručnjaka - naglasio je Kundih.
Eksperti koji pišu za iznimno opsežno i sveobuhvatno uređen portal su, među ostalima, sutkinja Vrhovnog suda u mirovini mr. Olga Jelić, sudac Vrhovnog suda mr. Jadranko Jug, morska biologinja Jelena Belamarić, zapovjednik LNG brodova kapetan Alan Sacchi, te drugi stručnjaci iz raznih područja.
Ulazak na portal bit će slobodan, bez naplate, iako će se na portalima moći naći pravni savjeti, za koje su zainteresirani i suci. Portal sadrži sve pravne propise o pomorskom dobru, evidenciju pomorskog dobra u Hrvatskoj, načela upravljanja pomorskim dobrom, a posebno su obrađene teme postupka utvrđivanja pomorskog dobra.
Do detalja su obuhvaćene građevine u tim zonama na hrvatskoj obali, a osobita pažnja posvećena je koncesijama, s puno primjera iz prakse koja uključuju i ribogojilišta, kao i turizmu s pitanjem kampinga, Plavih zastava i ostalih spornih tema.
- Posebno smo obradili i LNG lanac, što je osobito važno za Hrvatsku. Ako mi ne preuzmemo LNG tehnologiju, uzet će nam je Talijani i Slovenci - rekao je Branko Kundih, zaključujući da je ovaj portal, koji obrađuje i cijeli sektor podmorskog dobra, zapravo besplatni konzalting.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr