• hr
  • en
  • de
  • it

12.05.2010. Mala brodogradnja: upropaštena poslovna godina

Iako je Zakon o posebnom porezu doživio izmjene, ova je poslovna godina za malu brodogradnju upropaštena.
Za ugovaranje prodaje novih plovila ključne su, poznato je, jesen i zima, a one su protekle po starom zakonu, s enormno visokim trošarinama i PDV-om te u cijelosti zaustavljenom prodajom.
- Zakon je mijenjan na zahtjev proizvođača, kasno, međutim, a sva naša traženja i nisu prihvaćena. Još uvijek, stoga, inzistiramo na izmjenama, osobito na ukidanju posebnog poreza. Država bi morala ozbiljno promišljati činjenicu da u hrvatskim lukama ima veliki broj brodova pod stranim zastavama koji će nakon našeg ulaska u EU odlučivati čiju će zastavu nositi, odnosno, gdje će plaćati PDV - kaže predsjednik Uprave zadarskog SAS Vektora Denis Vidaković.
Budu li morali plaćati važeći PDV u Hrvatskoj i trošarinu, sigurno se neće odlučiti za našu zastavu. A Hrvatskoj i hrvatskom nautičkom turizmu je valjda u interesu da takvih plovila ostane što više pod našom zastavom, zaključuje Vidaković.
Ta se zadarska tvrtka, inače, priprema za selidbu na novu lokaciju u poslovnoj zoni Grabi u Poličniku. Za cjelokupnu investiciju, koja u visini od četiri milijuna eura uključuje i projekt novih brodova za koje u staroj hali više nije bilo mjesta, dobila je kredit HBOR-a s otplatom prve rate početkom iduće godine.
Izvozno je orijentirana pa joj lanjski državni nameti, na sreću, nisu odbili sve kupce iz Slovenije, Italije, BiH i Njemačke. Projekt joj, stoga, nije zaustavljen, ali je uvelike bio ugrožen. Mnogo su gore prošle neke druge tvrtke male brodogradnje, kojima je tržište za cijelu ovu godinu posve uništeno.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

đ 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top