• hr
  • en
  • de
  • it

12.04.2010. Novi sajam nautike u Dubrovniku

Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika i Vicenco Blagaić, organizator sajma Croatia Boat Show na zajedničkoj su konferenciji za novinare u Splitu najavili kako će se između Božića i Nove godine u Dubrovniku, točnije u Gružu, održati prvi zimski sajam nautike.
Blagaić je objasnio kako će se cjelokupna oprema, to jest pontoni i šatori koje posjeduje tvrtka Profectus, a koji se koriste za splitski sajam nautike, rabiti i za Dubrovački sajam. Težište dubrovačkog novogodišnjeg nautičkog sajma - barem u početku - neće biti na njegovoj veličini, već na ekskluzivnosti i specifičnosti, te na popratnim manifestacijama. Očekuje se međutim da će već na prvi Novogodišnji sajam doći renomirani svjetski brodograditelji, koji već 12. godina redovito izlažu i na sajmu Croatia Boat Show.
Vlahušić je, objašnjavajući razloge za pokretanje zimskog nautičkog sajma u Dubrovniku, istaknuo kako se time želi obogatiti turistička ponuda tog grada tijekom zime, te da je kraj prosinca dobar termin jer u tom razdoblju u Dubrovniku boravi dvadesetak tisuća gostiju. Dodao je kako se zimski sajam nautike organizira i radi toga što Hrvatska ne može skrštenih ruku promatrati razvoj turizma u Crnoj Gori.
- Mene je kao gradonačelnika Dubrovnika i bivšeg hrvatskog ministra sram što Crna Gora sa samo 500 tisuća stanovnika pokazuje snagu za privlačenje stranog kapitala, a Hrvatska u tom pogledu zaostaje. Gradovi Split i Dubrovnik imaju višestruko veće potencijale od cijele Crne Gore i nužno je povezivanje ta naša dva grada radi zajedničke turističke ponude. Organiziranjem zimskog sajma nautike u Dubrovniku upotpuniti ćemo nekoliko velikih planiranih projekata na dubrovačkom području, a to je izgradnja megamarine u Gružu u što će se investirati više desetaka milijuna kuna, izgradnja terminala na 80 tisuća četvornih metara površine u što će ukupno biti investirano oko 100 milijuna eura, izgradnja golf terena s komercijalnim vilama na Srđu u što će se investirati blizu milijardu eura, te pretvaranje lokacije Sestrice udaljene dvadesetak kilometara od Dubrovnika u urbano naselje - rekao je Vlahušić.
Vicenco Blagaić naglasio je kako je organiziranje zimskog sajma nautike u Dubrovniku doprinos razvoju nautike u Hrvatskoj jer je, kako je naglasio, Hrvatska prepoznata kao jedna od vodećih nautičkih destinacija u svijetu.
- Zajednički smo odlučili pokrenuti zimski sajam u Dubrovniku jer vjerujemo da je kriza na izmaku i da se nautički sektor počeo oporavljati. Imamo znanje i infrastrukturu za organiziranje sajma, a vjerujemo da će on na najbolji način upotpuniti dubrovačku turističku ponudu. Zimski sajmovi u svijetu su uobičajena stvar, a Dubrovnik je upravo idealan za održavanje jedne takve manifestacije - rekao je Blagaić.

Izvor: CBS Press Lari Lulić