• hr
  • en
  • de
  • it

12.01.2010. Zapuše li jugo ili bura, ‘Šoltanka’ odustaje

U našu je redakciju - po ne znamo koji put - došao jedan od stanovnika Kaprija, i ovaj put zbog problema s nepristajanjem trajetka "Šoltanka" na Kapriju - odnosno Žirju, ovisno o tome puše li jugo ili bura. Bogomir Radovčić s Kaprija kaže:
- Nas troje s Kaprija, moja supruga, Toni Radovčić i ja, nismo se mogli ukrcati na trajekt jer je zapovjednik Luka Sklizović odlučio da zbog loših vremenskih uvjeta ne može pristati na Kapriju.
O kakvim se uvjetima radi, sad ću vam reći! Trebali smo isploviti u 11.30, a ja sam u 11.45 sati nazvao meteorološku postaju, u kojoj su mi rekli da je vani vjetar 10 metara u sekundi, a more tri do pet bofora.
Dakle, nema govora o tome da se nije moglo pristati, to je samovolja zapovjednika. Problem nepristajanja "Šoltanke" na Kapriju, odnosno Žirju, već godinama čupa živce otočanima. Šef šibenske "Jadrolinije" Emir Berbić, kojega smo dobili telefonom upravo na tom trajektu i na putu za Žirje, kaže:
- Odluka zapovjednika broda neprijeporna je, a ja tvrdim da je sada na moru sedam bofora.
Zbog ovakvih smo situacija tog dana i uveli brzi brod u 10 sati te popodne u 17, samo valja pratiti vremensku prognozu i izabrati brod koji može pristati na Kapriju. Uostalom, dobro znate da je na Kapriju problem loša izvedena riva i sada je tako kako jest - govori Berbić.
Problem je i u kaprijskoj rivi, ali očito i u brodu jer, koliko znamo, na Žirju nije kaprijska riva, nego žirajska, pa "Šoltanka" opet ne pristaje kad je jača bura. Dakle, kako god okrenemo, "Šoltanka" je trajekt za bonacu.

Zapovjednik Sklizović: Odluka je samo moja
- Molim vas da imate na umu da je pristanište u Kapriju predviđeno samo za jahte, da je "Šoltanka" brod iz sedamdesete i da su motori takvi kakvi jesu, da su mi u ruke dani brod i sigurnost putnika, i da, žao mi je, ali ne želim ulaziti u rizik! Osobito kad su u pitanju dva ili tri putnika.
Ponekad pristanemo i po jačem jugu, ali kad je brod opterećen, kad su u njemu kamioni s teretom. Kad nije tako, s bočnim je vjetrom pristajanje teško, gotovo nemoguće. Dakle, shvatite to kao odluku zapovjednika broda donesenu zbog sigurnosnih razloga.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr